Брайтън победи нидерландския гранд Аякс с 2:0 в двубой от група В на Лига Европа. С успеха английският тим се качи на върха в групата със 7 точки, докато Аякс е на дъното с едва 2 пункта.

„Чайките“ за втори път побеждават амстердамци в групата и за втори път с 2:0.

Ансу Фати даде аванс на „чайките“ в 14-ата минута, когато получи от Симон Адингра на чиста позиция и завърши в долния десен ъгъл.

В следващите минути Брайтън владееше инициативата, но нито един от двата отбора не успя да стигне до чисто положение пред някоя от двете врати.

В първата минута от добавеното време на първото полувреме Фати изведе Симон Адингра в наказателното поле на Аякс, ударът на крилото обаче бе отразен с крак.

Ансу Фати тръгна на пробив през центъра и пусна топката отдясно за Симон Адингра, който бе забравен от браната на Аякс. Крилото на Брайтън овладя и преодоля Диант Рамай, за да удвои преднината на "чайките" в 53-ата минута.

Аякс отговори четвърт час преди края, когато Браян Броби отправи опасен изстрел, но топката се разходи по голлинията на Брайтън.

В четвъртата минута на добавеното време топката бе центрирана дълбоко в наказателното поле на Брайтън, където Чуба Акпом се извиси над всички и стреля с глава, но ударът му премина над напречната греда на вратата на английския тим, а с това действие завърши и двубоят.