Италианският Аталанта нанесе съкрушителна загуба на Евертън в първия кръг от груповата фаза на Лига Европа. "Бергамаските" отупаха фаворизирания си съперник с 3:0, като решиха всичко още преди почивката. 

В средата на първата част Андреа Масиело откри, а в самия му край се изви истинска буря пред вратата на "карамелите", когато нови две попадения добавиха Алехандро Гомес и Брайън Кристанте. Те се оказаха достатъчни и за трите точки. 

Мърсисайдци започнаха добре и първи имаха шанс, но в 13-та минута Уейн Рууни прати топката над вратата от изгодна позиция. Но след това домакините не просто изравниха играта, но взеха напълно инициативата и съсипаха съперника си. 

Андреа Масиело изпусна първия шанс в 26-та минута, след което се стигна до корнер. От центрирането след него играч на Евертън отклони със задните си части към непокрития Масиело на далечната греда на метър от голлинията и той не сбърка след този подарък - 1:0. 

Последваха два големи пропуска на Аталанта, като първо Масиело в 34-та минута беше опроверган от Маартен Стекеленбург, а после и удар на Алехандро Гомес беше отразен от холандския страж. 

Но той нямаше какво да направи в 41-та минута. Тогава Андреа Петаня намери страхотно Алехандро Гомес пред наказателното поле, той си нагласи топката необезпокояван и с хубав удар с фалц направи 2:0. 

Само три минути след това всичко приключи окончателно в този мач. Тогава Петаня пак се прояви като асистент и намери Кристанте в наказателното поле на изгодна позиция и той щеше да скъса мрежата за 3:0. 

При този резултат дойде и почивката, а след нея имаше още интересни ситуации, макар да нямаше попадения. Първото положение беше за Уейн Рууни веднага след подновяването на играта, но останал сам срещу вратаря той стреля право в тялото му. 

В 55-та минута удар на Гомес беше спасен от Стекеленбург, а в следващата атака Ремо Фрьолер удари напречната греда при една бърза атака на Аталанта. До края Евертън играеше отчаяно и не можа да намери хубава ситуация пред вратата на противника. 

"Бергамаските" се забавляваха и атакуваха, но и те бяха вече прекалено разсеяни и не намериха целта за четвърти път. Най-близо бяха в 88-та минута, когато удар на Андреас Корнелиус беше отразен от вратаря. 

Така италианците се поздравиха с важните три точки и излязоха начело в класирането. Това се обособи и от хикса 1:1 между Аполон Лимасол и Лион в другия мач от групата. Там французите поведоха в 53-та минута от дузпа чрез Мемфис Депай, но в последната секунда на двубоя Адриан Сардинеро изравни и двата тима останаха само с по точка.