Шотландския Рейнджърс загуби домакинството си на Байер Леверкузен с 1:3 в първи мач от 1/8-финалите в Лига Европа. Резултатът бе откри от капитанът на гостите Кай Хаверц в 37-ата минута, когато се разписа от дузпа. Чарлс Арангис удвои преднината на немците в 67-ата, но 75-ата минута Джордж Едмундсон намали. Все пак Леон Бейли оформи крайния резултат от 1:3 в 88-ата минута.

„Аспирините“ бяха по-добрият отбор на терена през по-голямата част от мача и имаха по-чистите положения.

Първата по-опасна ситуация дойде в 22-ата минута, когато Карим Демирбай стреля от далечна дистанция, но право в ръцете на вратаря Алан МакГрегър.

В 34-ата минута Самуел Едмундсон докосна топката с ръка в собственото си наказателно поле и след разглеждане на ситуацията със системата ВАР бе отсъдена дузпа за гостите. Капитанът на тима Кай Хавертц се зае с изпълнението и бе точен за 0:1.

Две минути след това домакините също поискаха дузпа за игра с ръка на Жонатан Та, но главният съдия подмина ситуацията.

През втората част възпитаниците на Стивън Джерард тръгнаха в по-предни позиции и създадоха няколко добри ситуации.

В 55-ата минута Рейнджърс стигна до най-добрата си възможност до този момент. Алфредо Морело бе изведен сам срещу вратаря, но ударът му бе спасен от Лукаш Храдецки.

Десет минути след това след центриране от корнер топката не бе изчистена добре и тя стигна до Чарлс Арангис, който стреля с акробатичен удар, но в последния момент защитник изчисти пред голлинията.

Две минути по-късно обаче този път Арангис удвои преднината на Байер. След ново разбъркване в наказателното поле на домакините топката отново се озова у чилиеца, който реализира – 0:2.

Рейнджърс все пак успя да върне един гол в 75-ата минута. След центриране от корнер Джордж Едмундсон с глава прати топката във вратата на Храдецки за 1:2.

Три минути след това Борна Баришич стреля с глава стреля, но неточно.

Десет минути преди края на срещата Арангис изпълни директно от пряк свободен удар, но топката се отби от напречната греда.

В 88-ата минута „аспирините“ узакониха победата си с трети гол. Гостите организираха хубава атака, при която топката стигна до Леон Бейли в наказателното поле, който с елегантен удар порази вратата за крайното 1:3.

Реваншът, който за Рейнджърс ще бъде изключително тежък, ще се игаре пред празните трибуни на „БайАрена“ на 19 март-

РЕЙНДЖЪРС – БАЙЕР ЛЕВЕРКУЗЕН 1:3

0:1 Кай Хаверц (д) 37’

0:2 Чарлс Арангис 67’

1:2 Джордж Едмундсон 75’

1:3 Леон Бейли 88’