Отборът на Арсенал постигна комфортна победа над италианския Наполи в първи мач от 1/4-финалите на Лига Европа. „Артилеристите” се наложиха с 2:0 на своя „Емиратс” и така направиха сериозна крачка към полуфиналите в турнира.

Домакините решиха всичко в своя полза още през първото полувреме, когато паднаха и двата гола за тима на Унай Емери. Първи точен бе Аарън Рамзи, а второто попадение бе дело на Лукас Торейра.

Възпитаниците на Карло Анчелоти не успяха да загатнат за класата си и почти не затрудниха своя противник, правейки задачата си за реванша след седмица изключително трудна.

Победителят от сблъсъка между Арсенал и Наполи ще има за съперник победителя от двойката Виляреал – Валенсия. В първия мач „прилепите” надделяха с 3:1 като гост.


ВИЖТЕ НАЙ-ИНТЕРЕСНИТЕ КАДРИ ОТ ДВУБОЯ


Футболистите на Унай Емери имаха нужда от само четвърт час игра, за да излязат напред в резултата, но не и без помощта на своя противник. Наивна грешка при изнасянето на топката от страна на гостите позволи на „артилеристите” да организират образцова контра атака. Тя премина през Месут Йозил, Лаказет и Майтланд-Найлс, преди да бъде завършена от Аарън Рамзи, който получи в наказателното поле фронтално срещу вратаря на Наполи и нямаше как да сгреши.

Десет минути по-късно, отново след грешка в центъра на терена от страна на тима на Карло Анчелоти, Арсенал се възползва по отличен начин. Фабиан Руис позволи на Лукас Торейра да му отнеме и да напредне много добре към вратата на Алекс Мерет. Уругваецът стигна до дъгата на наказателното поле и стреля силно, топката рикошира в крака на Кулибали и залъга стража на Наполи, оставяйки го безпомощен за 2:0.

„Артилеристите” продължиха да налагат волята си и да атакуват неспирно към вратата на Наполи. От своя страна пък гостите действаха доста припряно и допускаха лековати грешки.

В 39-ата минута Лаказет също имаше добра възможност, но далечният му удар бе спасен в последния момент от стража на неаполитанците Алекс Мерет.

В последните десетина минути на първото полувреме все пак футболистите на Наполи започнаха по-често да владеят топката и да организират по-смислени нападения към Петър Чех. Едва в последните секунди на полувремето дойде и най-чистата ситуация за гостите. След атака по дясното крило Инсиние получи около точката на дузпата и въпреки че не бе обезпокояван от никого, стреля много силно, но и толкова неточно, пращайки топката високо над вратата.

Статистиката за Наполи през първото полувреме бе повече от красноречива. Футболистите на Карло Анчелоти допуснаха цели шест точни удара във вратата си - нещо, което не се бе случвало на италианския тим в нито един мач във всички турнири през този сезон.  

В началото на второто полувреме тимът на Наполи се опита да отговори на предизвикателството, като в 52-ата минута гостите стигнаха до попадение, но то бе правилно отменено заради засада на Инсиние.

В 59-ата минута Аарън Рамзи бе много близо до второ попадение, но този път стражът на гостите показа класа. Алекс Мерет спаси със сетни усилия изстрела на уелсеца, избивайки в корнер. След изпълнението на ъгловия удар Начо Монреал стреля с глава, но на сантиметри над вратата.

Следващата възможност в мача се разкри пред Майтланд-Найлс, но и неговият изстрел бе отразен с вещина от вратаря на Наполи. Веднага след ситуацията за Арсенал, гостите също стигнаха до добро положение, което бе пропиляно с лека ръка от Желински.

Девет минути преди края на редовното време Аарън Рамзи пропусна уникален шанс. Той получи топката точно на точката на дузпата и въпреки че нито един бранител на Наполи не му попречи, Рамзи стреля високо над вратата.

АРСЕНАЛ – НАПОЛИ 2:0

1:0 Аарън Рамзи 15', 2:0 Лукас Торейра 25'

Стадион: „Емиратс”, Лондон  

Рефер: Алберто Майенко (Испания)

Арсенал: 1.Чех, 5. Папастатопулос, 6. Кошчелни, 8. Рамзи, 9. Месут Йозил, 11.Торейра, 14.Обамеянг, 15.Майтланд-Найлс, 18.Монреал, 31.Колашинац

Треньор: Унай Емери

Наполи: 1.Мерет, 5.Алан, 6.Руи, 7.Кайехон, 8. Фабиан Руис, 14.Мертенс, 19.Максимович, 20.Желински, 23.Хисай, 24.Инсиние, 26.Кулибали

Треньор: Карло Анчелоти