Вердер – Шахтьор ще бъде финалът за Купата на УЕФА през 2009 година. Немският и украинският състави ще се изправят един срещу друг на 20 май в Истанбул, за да решат кой ще отнесе у дома трофея. Щастието на наставника Томас Шааф обаче се вгорчи, след като неговата звезда и основен играч – Диего – получи жълт картон и ще пропусне последния мач от турнира.

Вердер се класира за мечтания финал, след като победи Хамбургер с 3:2 при гостуването си на реванша. В първата среща тимът от Хамбург спечели с 1:0, но днес, с повече попадения на чужд терен, бременци се поздравиха с успех. Двата немски отбора направиха страхотен мач, пълен с емоции и интересни ситуации.

Вердер успя да направи пълен обрат в срещата, и не позволи такъв да бъде постигнат от Хамбургер, за да излезе като победител от сблъсъка. Още в 13-та минута Диего и компания бяха сломени, като получиха гол във вратата си. Ивица Олич получи топката от Йорис Матайсен след една контраатака, и преодоля Тим Вийзе за 1:0.

Обратът стартира в 29-та минута, когато Диего комбинира с Писаро, получи много хубав пас и копна топката пред очите на Франк Рост, който не успя да направи нищо. При 1:1 двата тима се оттеглиха на почивка, за да съберат сили за вълнуващото второ полувреме. Веднага след подновяването на играта Вердер натисна сериозно своя опонент, и логично стигна и до второ попадение в 66-та минута. Негов автор бе Клаудио Писаро, който с изненадващ шут от 25 метра разстреля Рост, който бе близо до спасяването, но в крайна сметка позволи на кълбото да влезе в мрежата.

Капитанът на Вердер Франк Бауман внесе спокойствие в редиците на Вердер с гол в 83-та минута, отбелязан с глава след центриране от корнер. Това трето попадение, което падна във вратата на Хамбургер сякаш подпали момчетата на Мартин Йол, които в тази минута до края вкараха бременци в наказателното им поле и не излязоха оттам до края на мача. Щурмът доведе до втори гол за Ивица Олич в срещата, паднал в 87-та минута. Явно обаче стряскането дойде твърде късно за домакините, и макар че те имаха шансове да стигнат до трето попадение, което щеше да ги прати на финал, и Петрич, и дори включилият се в атака Рост, не успяха да го отбележат.

Във финала, освен Диего, Вердер ще бъде и без Уго Алмейда, който също получи жълт картон в самия край на мача с Хамбургер. И двата състава имаха оплаквания от решения на страничните съдии, които отмениха попадения и в двете врати. Претенциите на Вердер обаче бяха доста по-основателни, тъй като Диего бе на ръба на засадата, когато негов гол бе отменен през второто полувреме, и доста трудно можеше да се прецени дали е излизал на сантиметри пред бранителите.