Отборът на Металист Харков не успя да победи АЗ Алкмаар в последния мач от груповата фаза на Лига Европа, но въпреки това се класира за следващия етап. Украинците си бяха осигурили преминаването предсрочно, но равенството 1:1 го узакони, като в същото време класира лидера в холандското първенство.

В другия мач от Група G, Аустрия Виена победи Малмьо с 2:0 и се изравни по точки с АЗ Алкмаар, но това не бе достатъчно за промяна на ситуацията в потока. По този начин, украинският и холандският тим продължават за 1/16-финалите на Лига Европа и очакват жребия за надпреварата.

Любопитното е, че двата гола между АЗ и Металист паднаха в рамките само на 60 секунди. В 36-та минута гостите от Харков изпълниха корнер, топката отскочи от Олег Шелаев, но Девич завърши започнатото с точно попадение за 1:0. Веднага след подновяването на играта от центъра, холандците организираха атака отдясно, Шелаев не успя да спре Адам Махер, който изравни за 1:1. Това бе и последният гол в мача, което се оказа достатъчно за АЗ Алкмаар, който и след Нова година ще продължи евроучастието си.

В другия двубой Аустрия Виена се наложи на собствен терен с 2:0 над Малмьо, но и двата състава приключват участието си дотук. Двете попадения паднаха през второто полувреме на мача, в 62-та минута Лиендл изведе своите напред, а в 80-та Баразите удвои.

Класиране в Група G:

1. Металист Харков 14 точки

2. АЗ Алкмаар 8 точки

3. Аустрия Виена 8 точки

4. Малмьо 1 точка