Черно море срещу Сампдория... Два отбора, носители на свежия морски полъх. Тази събота ще домакинства българското черноморско крайбрежие, а следващата неделя ще е ред на Лигурско море. Поводът на съперничеството е ясен: ІІІ-и кръг от турнира УЕФА Интертото Къп. Ако има нещо, което да обединява българския и италиански тим, то това е морският климат, който определено им понася.

Едно е ясно в събота вечер в Бургас ще царува футболът. На стадиона красавец “Лазур” ще излязат 11 “моряци”, мощно подкрепяни от сериозна българска агитка, решени да се докажат срещу италианския гранд от 90-те години Сампдория.

Възпитаниците на Никола Спасов бяха повече от безапелационни срещу Гьорче Петров, след като удавиха македонските лъвове със своите 7 безответни гола, но сега ще се изправят срещу сериозен проблем-италианците от Сампдория за разлика от Македония могат да плуват.

На пръв поглед задачата пред 6-ия в България Черно море като че ли изглежда непосилна-да пребори 9-ия в италианското Калчо Сампдория.

Кои са предимствата на тима от Генуа:

1. Отбор с традиции-финалист за КЕШ (91-а г.), носител на КНК (90 г.) шампион на Италия (90-91-а година), четирикратен носител на Купата на Италия (85, 88, 89, 94-а година) и на Суперкупата (91-а г.). В тима са се подвизавали такива звезди като Манчини, Гулит, Виали, Верон, Ортега, Зеедорф, Клинсман, Плат и др.

2. Италианците пристигат в Бургас като фаворит. В Сампдория направиха добра селекция, в която респектира името на нападателя Винченцо Монтела.

3. Италианците ще имат ръстово предимство. В отбора на Валтер Мацари респектират с ръста си защитникът Луиджи Сала (188 см), халфът Дженаро Делвекио (191 см), нападателите Бонацоли(192 см) и Карачоло (194 см)

4. Сампдория гостува в първия мач в турнира Интертото, а това винаги носи своите предимства в реванша.

5. Черно море приема своя съперник не на собствения си стадион във Варна, а на стадион “Лазур” в Бургас. Сигурно ще има фенове, които ще бъдат възпрепятствани по една или друга причина да наблюдават любимците си на 130 км от Варна.

Колкото и невероятно да звучи Черно море също има своите предимства срещу Сампдория.

1. Отборът на Черно море няма да гони на всяка цена елиминиране на съперника. Няма такава цел поставена пред футболистите. Това ще внесе необходимото спокойствие в тяхната игра и няма да се усеща пренапрежение и скованост.

2. За разлика от своя съперник “моряците” вече имат два изиграни официални мача. Варненци започнаха по-рано подготовка и би трябвало да изглеждат малко по-сработени в отделните линии.

3. Бразилците в Черно море! Италианците разполагат с видеозаписи от мачовете на Черно море срещу Македония Гьорче Петров и треньорът Валтер Мацари вече си е направил сметката за потенциала на тима. Тази сметка обаче може да излезе без кръчмар. Наставникът на варненци Никола Спасов не можа да използва 3-е нови бразилски попълнения – нападателят Фабиньо, халфът Джалма и левия бек Переш. Те обаче ще са на линия срещу Сампдория и ще са пълна загадка за съперника.

4. Треньорът! Ръководството на Черно море като, че ли случи с назначаването на Никола Спасов, който е рожба на клуба. Специалистът дълго време се подвизава в Португалия, където е натрупал сериозен опит, а и владее езика, което му позволява перфектно да се разбира както с португалеца, така и с бразилците в Черно море. Още с назначаването си показа, че няма да робува на имена, а подчинява избора си върху коефициента на ефективност на играчите. Промени позициите на някои футболисти, с което показа усет към възможностите им. Макар и мачовете с Македония Гьорче Петров да не са сериозно мерило, почеркът на Спасов в играта на Черно море започва да проличава. Футболистите се отърсиха от прибързаността си и показват сериозно спокойствие при разиграване на топката и ясна идея при изнасянето й в предни позиции. Няма ги безцелните балонни центрирания в противниковото наказателно поле, като играчите предпочитат да комбинират с пасове по земя.

.....И така Черно море срещу Сампдория в събота вечер на стадион “Лазур” в Бургас. Кой кого не е чак толкова пределно ясно. Едно е сигурно обаче –всички предпоставки за качествен футболен морски сблъсък са налице. А и да имаш за съперник Сампдория...това е гаранция за футболен растеж!