През 2005 година световноизвестният производител на енергийни напитки „Ред Бул” решава да за закупи тима на Аустрия Залцбург – отборът от града, в който е главният офис на компанията.

Концернът на Дитрих Матешиц е готов да налее милиони евро, за да гарантира успехи на местния състав, както на национално равнище, така и в Европа, но пренебрегва историята на основаната през 1933 година Аустрия, която има две шампионски титли на Австрия и финал за Купата на УЕФА през 1994 година.

От „Ред Бул” решават да сменят виолетовите екипи на отбора с фирмените бяло-червени. Тогава феновете на Аустрия възнегодуват и заявяват, че традиционните клубни цветове са лилавото и бялото. Тогава новите шефове пренебрежително отговарят на запалянковците с нещо от рода на „добре, може част от вратарския екип да бъде в лилаво.”

Обидени от това, голяма част от привържениците на оригиналния тим решават да основат нов отбор с любимото за тях име Аустрия Залцбург. Новият клуб стартира участието си от най-ниското ниво в австрийския футбол, като бързо прогресира и вече е… в пета дивизия.

Почитателите на виолетовите обаче не се отчайват и се надяват, че скоро ще бъдат по-нагоре и защо не дори да се завърнат в елита. Новият отбор играе домакинските си мачове на стадион за 1200 зрители, който се пълни дори над максималния си капацитет, а на атмосферата по трибуните могат да завидят редица отбори.

Също така Аустрия Залцбург е може би единственият петоразреден отбор в света, който може да се похвали със собствена клубна телевизия, а има и солидни традиции.

Съдбата на тима на Ред Бул Залцбург след 2005 година е далеч по-известна. Съставът печели две титли на Австрия, играе на 31-хилядния Ред Бул Арена, който бе домакин и на срещи от Евро 2008, има за наставник всепризнат треньор като Хууб Стевенс и може да си позволи звезди като Александър Циклер и Марк Янко.

Въпреки всички успехи на корпоративния тим в последните няколко години и далеч по-хубавия стадион, не малко от феновете в Залцбург остават верни на идеята Аустрия и продължават да живеят с тима от пета дивизия.