Шахтьор Донецк за първи път в историята си се класира на финал в турнира за Купата на УЕФА, след победа с 2:1 на реванша срещу Динамо Киев. „Оранжевите” се оказаха по-добрият от двата украински тима, и след 1:1 в първата среща, днес стигнаха до важния успех.

Жадсон откри резултата в 17-та минута, след като получи топката в наказателното поле от Адриано, с плътен силен удар прати топката право в десетката. Шахтьор играеше по-добре през първото полувреме, а Алиев и Бангура бяха в основата на всичко по-опасно за гостите.

Именно взаимодействие между тях двамата обаче излови тима от Донецк неподготвен в началото на вторите 45 минути и гвинеецът успя да изравни. Попадението падна в първата атака на киевчани след почивката, и тотално попари плановете на Шахтьор. Домакините обаче се окопитиха бързо и Фернандиньо на няколко пъти можеше да порази вратата на Динамо, но бе блокиран или от защитник или от вратаря Станислав Богуш.

Едно от най-интересните събития се случи в 84-та минута, когато фенове нахлуха на терена откъм вратата на Шахтьор и почти отнесоха мрежата от вратата на Андрей Пятов. Явно случката разсея повече футболистите от Киев, защото пет минути по-късно, когато вече всички чакаха продълженията, Илсиньо отбеляза втори, победен гола за отбора от Донецк. Бразилецът със самостоятелен пробив премина отбраната на Динамо, и стреля точно покрай Богуш, за да хвърли в екстаз повече от 25 хиляди на Олимпийския стадион.

Опитът на Мирча Луческу на европейска сцена явно си оказа своето влияние в първия сблъсък на Шахтьор и Динамо на европейска сцена. Луческу, който постигна големи успехи с Галатасарай в началото на века, отново разочарова Юрий Сьомин. Наставникът на Динамо два пъти е извеждал отбора на Локомотив до полуфинал за стария турнир за Купата на носителите на национали купи (КНК), но никога не е водил тима си до финал.