Ливърпул и Манчестър Юнайтед са едни от най-непримиримите съперници в Англия и имат стотици мачове помежду си. Двата тима имат и богата история по европейските терени, но днешният жребий за Лига Европа ги противопостави за първи път в историята на евротурнирите един срещу друг!

Двата тима ще се срещнат на осминафиналите на втория по сила евротурнир, като срещите ще бъдат на 10 и 17 март. Домакини в първата среща са мърсисайдци. 

Най-близо до среща в Европа двата тима бяха през 2002 г. Тогава беше изтеглен жребият в Шампионската лига за четвъртфиналите и полуфиналите и двата отбора трябваше да се срещнат в епични битки на предпоследното стъпало. 

Но тогава мърсисайдци бяха отстранени от Байер Леверкузен, докато "червените дяволи" си осигуриха място на полуфиналите. Но там "аспирините" се оказаха прекалено горчиви и за тях и германците с Димитър Бербатов в състава стигнаха до финала с Реал Мадрид, който обаче загубиха. 

Интересното е, че и сега Байер е в турнира и може да има среща с победителя от голямото английско дерби в някоя от следващите фази на Лига Европа. Но сега вече предварителен жребий няма.