Фиорентина и Рома не успяха да излъчат победител в италианското дерби от осминафиналите в Лига Европа. На „Артемио Франки“ във Флоренция двубоят приключи при резултат 1:1, а всичко във спора остана да се реши след седмица в Рим, когато е реваншът.

Домакините влязоха в двубоя след тежка загуба с 0:4 от Лацио, с което бе прекъсната серия им от 13 мача без поражение. От своя страна пък Рома бе направил четири поредни равенства.

Мачът бе пореден между Фиорентина и Рома този сезон, като двата тима се изправиха един срещу друг и в турнира за Купата на Италия, където „виолетовите“ надделяха с 2:0 на „Олимпико“.

Домакините започнаха двубоя по-силно, а Давид Писаро и Борха Валеро бяха първите, които имаха възможност да открият резултата. След домакинския натиск, Фиорентина продъжли да играе по-настоятелно и в 17-ата минута, възпитаниците на Винченцо Монтела съумяха да излязат напред в резултата.

След груба грешка на Даниеле Де Роси в центъра на терена, Мохамед Салах открадна топката, напредна добре отляво и намери отлично включилия се по дясното крило Йосип Иличич, който със силен шут прати топката в горния ъгъл на вратата.

Тревогите за гостите от Рома продължиха и още в 22-ата минута наставникът на „вълците“ Руди Гарсия трябваше да замени капитана си. Контузеният Де Роси бе заменен от Миралем Пянич.

Само четири минути след принудителната смяна, гостите трябваше да извършат и втора такава. Този път Костас Манолас не успя да продължи игра и бе преждевременно заменен.

Въпреки колебливата игра на Рома през първата част и редицата проблеми за гостите, Фиорентина не успя да се възползва максимално и да вкара втори гол.

През втората част Рома надигна глава и в 60-ата минута „вълците“ стигнаха до дузпа след нарушение на вратаря Нето срещу Итурбе. С изпълнението на дузпата се нагърби Адем Ляич, който обаче бе твърде неубедителен и стражът на домакините изби топката.

Статуквото на терена бе възстановено 13 минути преди края, когато падна изравнителния гол за Рома. След центриране на Флоренци от корнер, Сейду Кейта бе оставен абсолютно непокрит на границата на малкото наказателно поле и с глава се разписа за 1:1.