Футболът ще бъде в опасност, ако и други клубове последват примера на Сион и потърсят правата си в граждански съд. Това обяви днес ФИФА е свое изявление.

Изпълнителният комитет на световната футболна централа излезе днес с резолюция, в която призова всички членове на ФИФА да спазват правилата, които им забраняват да използват граждански съд при решаването на проблемите си.

„Структурата на организирания футбол е в опасност, ако клубове и футболисти не спазват правилата на ФИФА и на съответните местни футболни федерации. Организирането на футбола от ФИФА няма да бъде възможно, ако всеки клуб или играч отива в граждански съд, когато не са съгласни с дадени решение“, се казва в комюникето.

Сион беше изваден от групите на Лига Европа, защото в квалификациите срещу Селтик в състава на швейцарците фигурираха футболисти, които нямат право да играят. Клубът загуби обжалването пред УЕФА, а след това спечели дело в швейцарски съд.

Според законите на ФИФА и УЕФА, нито един клуб няма право да отнася футболни дела извън спортните трибунали. Въпреки това, швейцарският съд вече е назначил глоба от по хиляда франка за европейската централа за всеки ден, в който съдебната заповед не е изпълнена.