Севиля постигна невероятен успех в европейските клубни турнири, като защити трофея си от миналия сезон в турнира за Купата на УЕФА. Тимът на Хуанде Рамос победи Еспаньол с 5:3 след продължения и дузпи.

На терена на „Хемпдън парк” в Глазгоу двата испански отбора поднесоха качествен футбол и много напрегнати моменти. Двете полувремена и продълженията завършиха наравно – 1:1 след 90 минути, и 2:2 след 120. При изпълнението на дузпите обаче, цар на терена бе единствено вратарят на андалусииците Андрес Палоп.

Еспаньол започна по-активно срещата, но Севиля стигна първи до гол. В 18-та минута Адриано получи пас от вратаря Палоп и след самостоятелна акция навлезе на скорост в наказателното поле и откри резултата във финала.

Само десет минути по-късно обаче Риера изравни по страхотен начин. Той мина с топката над 20 метра, финтира защитник на Севиля и сам шутира във вратата, като след рикошет в крак на бранител в червено, кълбото се оплете в мрежата на Палоп.

Второто полувреме започна равностойно, като нито един от двата тима не искаше да отстъпи и метър терен на съперника си. Наставникът на символичните домакини от Еспаньол Ернесто Валверде пусна в игра и мощния нападател Валтер Пандиани, докато Хесус Навас замени Енцо Мареска в състава на Севиля в началото на вторите 45 минути.

В 67-та минута дойде и един от преломните моменти в мача. Тогава Моисес получи втори жълт, и съответно червен картон и остави Еспаньол да доиграва финала с 10 души. До края на редовното време, каталунският тим повече се защитаваше, а Севиля повече атакуваше, но така и не се стигна до попадение, въпреки добрите възможности пред Кануте и Кержаков.

В продълженията отново Севиля атакуваше по-настървено и успя да стигне до гол в самия край на първото продължение. Хесус Навас пусна по тревата пас, успореден на вратата, който бе засечен от Фреди Кануте за 2:1 в полза на „червените”.

Когато купата вече се виждаше в ръцете на андалусииците, в последната минута на второто продължение, Еспаньол стигна до чудото и отново изравни. Йонатас с невероятен шут от 25 метра остави Палоп безпомощен за 2:2 и прати мача в дузпи.

При единайсетметровите наказателни удари пълен господар бе вратарят на Севиля Андрес Палоп. Той спаси четири от петте дузпи на каталунците и връчи трофея на стария шампион.

Фреди Кануте, Ивица Драгутинович и Пуерта бяха точни, а само Дани Алвеш пропусна за Севиля. От състава на Еспаньол се разписа само Пандиани, а Палоп спаси изстрелите на Луис Гарсия, Йонатас и Торехон.

Именно Палоп получи и приза за най-полезен играч във финала. Валтер Пандиани от състава на Еспаньол пък взе отличието за най-резултатен футболист в турнира с 11 попадения.

Президентът на УЕФА Мишел Платини награди двата отбора и връчи трофея на Севиля от официалната ложа на стадиона в Глазгоу. Победители и победени бяха поздравени и от принц Фелипе, син на краля на Испания Хуан Карлос.

Единственият друг отбор, печелил два пъти подред Купата на УЕФА е също испански – това е Реал Мадрид в сезоните 1984/85 и 1985/86.

Единствено Интер, Ювентус и Ливърпул вече имат повече трофей от тази надпревара – по три. С два, колкото има и Севиля са Реал Мадрид, Тотнъм, Фейенорд и Гьотеборг.

Старши треньорът на Севиля Хуанде Рамос пък има честта да е първият наставник с две Купи на УЕФА в историята.