Кошмарът на пореден европейски крах надвисна с пълна сила над Удинезе, след като италианците бяха буквално разбити с 3:1 от чешкия Слован Либерец в плайофите на Лига Европа. Ако „фриуляните“ не успеят да се доберат до групите на турнира след седмица, ще запишат трето отпадане за последните 3 години в този етап на турнира.

Двубоят, който се игра на стадион „Нерео Роко“ в Триест заради течащите ремонти по „Фриули“, започна много обещаващо за домакините, като още в 5-ата минута Луис Муриел разтресе напречната греда. Антони Ди Натале пък бе близо да открие резултата от пряк свободен удар, но топката премина на сантиметри покрай гредата.

Шокиращо на фона на събитията Либерец успя да поведе след четвърт час игра. Серхий Рибалка отне една топка от Алан в центъра на терена, напредна в половината на Удинезе и с мощен удар от около 27-28 метра препарира Кевала.

„Червено-черните“ натиснаха здраво до края и усилията им се увенчаха с успех десет минути преди края. Ди Натале разпиля защитата на гостите с мощен пробив в наказателното поле, след което вдигна топката към Габриел Силва, който с хубаво воле изравни.

Второто полувреме започна досущ като първото и докато Ковар отрази силен удар на Андреа Ладзари, то Слован демонстрира уникална ефективност. Бърза контраатака на чехите изненада италианската отбрана и Деларж реализира без особени трудности.

Положенията пак се заредиха едно след друго пред вратата на Ковар, но топката така и не влизаше. Ладзари бе най-близо да отбележи, когато Ди Натале се размина с едно ниско центриране, което обаче бе овладяно от неговия сънародник. Халфът обаче тръгна да влиза с топката във вратата и Ковач му я изби малко пред голлинията.

Слован се справи успешно със серия от корнери пред своята врата, преди в 83-ата Куснир да шокира окончателно домакините. Играчът на гостите също пробва късмета си от дистанция, но заложи на техниката, а Кевала за трети път извади топката от мрежата си.

В друг мач от плейофите отстранилият Ботев Пловдив тим на Щутгарт претърпя първо поражение в еврокампанията си. Визитата на „швабите“ завърши при 2:1 в полза на хърватския Риека, който обаче трябва да съжалява за гола на Ведад Ибишевич в 89-ата минута. Головете в иначе доста равностойния мач паднаха едва в заключителните минути, когато първо в 74-ата Леон Бенко откри, а три минути преди края Квржич удвои.

Вълненията от втория гол обаче имаха негативно влияние върху домакините и не след дълго щатният голаджия на немците ги наказа за невниманието.