Атлетик Билбао загуби с 1:2 като гост на Валенсия в осминафиналния мач реванш от Лига Европа на стадион „Местая“, но баските се класира за четвъртфиналната фаза на турнира с общ резултат 2:2. Голът на чужд терен се оказа решаващ за сблъсъка между двата испански отбора, а той бе дело на Аритс Адурис.

Първото положение в срещата бе пред вратата на Валенсия, когато в 8-та минута Адурис стреля, но Матю Райън спаси.

Валенсия излезе напред в резултата в 12-та минута. Хосе Гая центрира в наказателното поле на Атлетик, след което Родриго продължи към Алваро Негредо, който шутира, но Яго Ерерин спаси, но Санти Мина при добавката не сбърка и вкара за 1:0.

Икер Муниаин получи контузия и бе сменен принудително в 24-та минута.

Валенсия удвои своята преднина в 37-та минута, когато Хосе Гая центрира в наказателното поле на Атлетик, където Чабиер Етчеита изпусна Адерлан Сантос, който засече топката с глава и я изпрати неспасяемо в горния ляв ъгъл на Яго Ерерин.

„Прилепите“ бяха близо до това да вкарат трети гол в 41-та минута, когато Андре Гомеш получи топката в наказателното поле на баските, след което отправи диагонален удар, но кълбото премина на сантиметри встрани от левия стълб на вратата на Ерерин.

Матю Райън отрази много опасен удар на Маркел Сусаета в 44-та минута.

Във втората минута на добавеното време на първата част Алваро Негредо стреля опасно с глава, но над напречната греда.

Хосе Гая отправи хубав удар в 62-та минута, но топката премина над напречната греда в аут.

Атлетик Билбао успя да вкара „златния“ гол в 75-та минута. Маркел Сусаета игра с ръка при овладяването на топката, но това остана незабелязано за съдийската бригада. Сусаета комбинира с Оскар де Маркос, който центрира в наказателното поле на Валенсия, където Раул Гарсия с перфектно докосване с пета продължи към Аритс Адурис, който изскочи сам срещу Матю Райън и отблизо го преодоля.

Гари Невил бурно протестира за играта с ръка на Сусаета, но бе изгонен и изпратен в трибуните.

Валенсия направи невероятен пропуск в 86-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Атлетик Алваро Негредо продължи с глава към Пако Алкасер, който стреля отблизо с глава, но Яго Ерерин спаси, а след това Софиан Фегули не успя да нацели топката при добавката.

В петата минута на добавеното време на мача Даниел Парехо стреля опасно от фаул, но не успя да намери целта.

Така Атлетик Билбао се класира за четвъртфиналите на Лига Европа, а Валенсия е първият испански отбор, който отпада от европейските клубни турнири.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS