Голямото дерби на 9-ия кръг в руската Премиер лига между Зенит и Спартак Москва завърши с тежко поражение за тима от столицата. Ивелин Попов беше титуляр за московчани при загубата с 2:4, която е втора поредна в шампионата и позволи на Зенит да се изравни по точки със Спартак на върха.

Българският нападател остана на терена до 70-ата минута, когато бе сменен от Жано Ананидзе.

Още от самото начало на мача стана ясно, че гостите ще имат много трудности на стадион „Петровский“. В 19-ата минута Артьом Дзюба търсеше активно позиция, за да посрещне центрирането на Джулиано, а Есченко не бе дотам съсредоточен и игра с ръка в наказателното си поле. Доменико Кришито реализира отсъдената дузпа с мощен шут, при който стражът на Спартак Артьом Ребров не улови посоката – 1:0.

Московчани показаха, че не се чувстват обречени и в 28-ата изравниха след грешка на Юрий Лодигин. Вратарят на Зенит се хвърли да пресича центриране на Куинси Промес, но се размина с топката и това позволи на Салваторе Бокети само да чукне топката в опразнената врата – 1:1.

Превъзходството на Зенит обаче беше твърде явно и много бързо домакините върнаха преднитата си. В 33-ата Роберт Мак намери Кутепов на чудесна позиция и последният опита изстрел, а Дзюба находчиво отклони топката по време на летежа й, за да я прати в обратния ъгъл – 2:1.

Само 4 минути по-късно Спартак пак съумя да изравни. Гостите разиграха късо от корнер, а Ивелин Попов центрира много добре, за да намери Зе Луиш, чийто изстрел с глава беше неспасяем – 2:2.

След почивката темпото не спадна, ала Зенит този път не даде повече шансове на опонента си да се върне в мача. В 61-ата минута Джулиано центрира много добре в наказателното поле, където Аксел Витсел се извиси и с глава наказа отбраната на Спартак за 3:2.

В самия край на срещата представилият се много силно Джулиано реши всичко. Три минути преди изтичането на редовното време Есченко направи втора дузпа за Зенит, като този път събори Кокорин в пеналта, а бразилският халф на тима от Санкт Петербург разстреля Ребров за победата с 4:2.

Така Зенит вече също има 19 точки в актива си и се изравни със Спартак на първото място. ЦСКА Москва е най-близо до водачите, като има само точка по-малко.