Българинът Захари Сираков, който вече пети сезон носи фланелката на Амкар Перм, даде обширно интервю за „Спорт-Експрес”. През 2007 година той стана първият играч от нашата страна, който е записал 100 мача в руската Първа лига.

„Вече не се чувствам като чужденец в Русия. Отдавна свикнах. Няколко месеца след като пристигнах тук, вече разбирах езика. През първите две години не бях в голям възторг от Перм, но вече мога да кажа, че градът се е развил много. Бързо свикнах и с руската кухня. Съпругата на Георги Пеев – Боряна готви страхотно, така че винаги им годя на гости с голямо удоволствие”, сподели Сираков за живота си в Русия.

Българският играч, бе попитан и защо живее сам в Перм. „Съпругата ми остана в България само миналата година. Имаше проблеми, в това число и със здравето, но сега тя отново ще дойде в Перм. Почивката си я прекарах в България, но е невъзможно да отдъхнеш добре в София, затова пътувам до Смолян, където съм роден. Това е курорт. Дори се спускам добре със ски, но вече три години не съм го правил.”

„Рано м е да мисля какво ще правя след като приключа с футбола. Имам договор с Амкар за още две години. Ако здравето ми позволи, може би ще поиграя още малко. Най-вероятно след това ще се насоча към треньорската дейност. Миналата година Кушев се записа на треньорски курс, а аз не успях. За сметка на това ще се запиша през лятото.”

Захари Сираков бе попитан и за националния отбор на България. „През всичките години очаквах да ме повикат. Смятам, че предишния път с Кушев получихме повиквателни благодарение на българските журналисти.”