Христо Стоичков се включи от Южна Африка в празничната програма за 17-ия рожден ден на Дарик радио. Наставникът на Мамелъди Съндаунс говори за голямото си хоби – лова, с министъра на земеделието Мирослав Найденов и с шефа на ловното стопанство в Етрополе и президент на футболния Чавдар Етрополе Емил Димитров и не пропусна да призове всички ловджии да бъдат предпазливи, за да не се случват фатални инциденти по време на лов, каквито имаше много напоследък.

„В ЮАР не е много добре – много студ, много дъжд, в момента сме на подготовка, така че не е много добре за отбора”, заяви Камата.

„Като имам за учител добър професионалист, какъвто е г-н Емил Димитров, винаги е било голямо удоволствие да бъда в ловните стопанства в България, тъй като намирам едно голямо спокойствие, може би от хората, които са там, които са родени в Балкана, които милеят за животните, за ловните стопанства в България.”

„Бил съм на много места в нашата държава и винаги съм оставал с голяма трепет, че някой ден може би пак ще се върна на тези места. Аз не мога да подмина ловните стопанства. Всеки знае, че съм голям приятел с г-н Емил Димитров, но това, което съм преживял с г-н Валентин Златев, с Иван Недков, Тео Върбанов, с бате Хари Харизанов… В нашите ловни стопанства организацията сигурно е по-напреднала отколкото на Запад, защото са големи професионалисти. Не го казвам, защото са ми приятели, а защото са такива. Това са хора, които милеят всеки ден за ставащото в ловните стопанства.”

„Бих казал с голяма болка, че много от нашите ловци не са запознати с лова в България, те само мислят за едно бракониерство, а да идеш 1 или 2 пъти на бракониерство не значи, че си голям ловец. Трябва да имаш предпазни мерки – предпазни шапки, сигнални пособия, които са важни за ловеца, за да няма такива трагични случаи. Миналата година, ако не се лъжа, загинаха над 10 човека, което казва, че нашите ловци не са готови за лов. Не е достатъчно да се съберат 15 човека, да се пият 2 ракии и да се мислиш за ловец. Аз винаги внимавам и никога не нося пушката си заредена.

„Пушката ми е един много скъп подарък от г-н Димитров и г-н Златев за моя 40-и рожден ден – единствената може би в света е такава – двуцевна гладка, за г-н Радков от Господари на ефира, той знае как се използва, гладка е цевта”, каза още Христо Стоичков от ЮАР.