Футболът е голям, защото обединява млади и стари. Емоциите около футболните дербита също са големи. Доказателство за това е фактът, че 14-годишен ученик се оправда на контролно с напрежението от предстоящото дерби в родината му и... не беше скъсан на изпита.

Става дума за предстоящия сблъсък Партизан - Цървена звезда в събота вечер в Сърбия. Очаква се дербито да реши титлата в местното първенство, а това определено вълнува голяма част от западната ни съседка, включително децата.

14-годишният Душан Савич стана известен в цяла Сърбия, след като под листа, който предава на контролно по математика, написал: „Госпожо, учих за контролното под напрежение, защото в събота е дербито”. Учителката от своя страна очевидно оценила искреността на тинейджъра и в резултат написала: „ОК!” Освен това го оценила с „Добър 3”.

Историята на 14-годишният фен на Цървена звезда стигна и до ръководството на „червено-белите”, като ученикът и семейството му бяха поканени на стадиона на Звезда, за да се срещнат с капитана на отбора Ненад Милияш, който пък му подарил екип с номер 12.

„Бях много изненадана, когато разбрах какво се е случило. Душан е много възпитано дете. От по-големия му брат бих го очаквала, но от него не. Той винаги много се притеснява за контролните по математика, но този път беше още по-нервен”, казва майката на момчето Зорица.

Постъпката на ученика предизвика ръководството на Цървена звезда да излезе със съобщение: „Молим учителката по математика на Душан Савич да прояви разбиране, ако евентуално той се яви неподготвен в час. Разберете Душан, напрежението е голямо.”