Голямата звезда на бълтгарския футбол открехна вратата към личния си свят пред популярно списание. "Дали съм щастлив? Разбира се! Няма как да е иначе, след като семейството ми, приятелите ми, децата ми са добре”, казва Димитър Бербатов пред новия брой на Esquire.

Пред изданието Бербатов споделя някои от плановете си за бъдещето, включително за академията, която иска да създаде. "Футболът е до възраст, това му е лошото - и после всеки си прави планове как да продължи да изкарва някакви пари. Аз също се стремя да правя така. Пък колкото до фондацията, идеята се роди изведнъж. Директорката (обръща се към Диди Ходжева) може да потвърди, че на моменти е трудно, но пък и прекрасно. Децата са щастливи! И така – вече седма година", казва Димитър Бербатов и добавя:

"Във фондацията обръщаме внимание и на спортисти, но в различен тип спортове. Качествени деца – колкото щеш! Ние опитваме да им показваме правилния път – пращаме ги по концерти, състезания, олимпиади... Защото, ако има два пътя, е много лесно да тръгнеш по грешния. И после е късно да се върнеш, даже да го искаш, и въпреки таланта."

Попитан за академията, която замисля и дали може това да е от съществена полза за качеството на българския футбол, Бербатов отговаря: "Дано. Нещата се движат, но тъй като има определени законови рамки, на моменти процедурата е мудна и се получават усложнения, които с времето ще бъдат разрешени. Но имам огромно желание да се случи, защото съм бил на достатъчно места, видял съм и съм запомнил достатъчно неща, които спокойно мога да предам и на децата, и на треньорите им. По този начин ще можем да изградим не само футболисти, но и добри хора. Защото много държа на това футболистът да е и добър човек."