Отборът на Твенте се класира за ¼-финалите на Лига Европа, въпреки загубата с 0:2 от Зенит в мача-реванш, който се игра на стадион “Петровски” в Санкт Петербург. Решаващ за холандците се оказа първият двубой в Еншаде, в който Твенте се наложи с 3:0.

Основна роля за място на ¼-финалите изигра българският национал Николай Михайлов, който излезе като титуляр в мача и отрази няколко страхотни удара на футболистите на Зенит.

Като допълнителен стимул за руснаците бе трагичната участ, която сполетя семейството на титулярния страж на тима - Вячеслав Малафеев, чиято съпруга намери смъртта си преди броени часове в автомобилна катастрофа. Трагедията не позволи на вратаря да участва в двубоя, който Зенит спечели с 2:0. Въпреки това домакините бяха уверени, че могат да се преборят за следващия етап и да докажат, че са обединени в мъката си.

Зенит започна много силно мача, като през първото полувреме почти не позволи на Твенте да се опомни къде се намира. Още в 16-та минута домакините поведоха в резултата с 1:0. Дани изведе чудесно Широков, първият удар на полузащитника не бе точен и срещна гредата, но при втория опит Ники Михайлов нямаше какво да стори, за да опази мрежата си.

В 38-та минута натискът на домакините отново даде резултат. Александър Кержаков се оказа точен за 2:0, а след попадението, нападателят свали показа надпис под обилната си фланелка, в чест на загиналата съпруга на вратаря Вячеслав Малафеев.

След почивката Зенит отново показа, че ще търси нов гол, за да може да се добере до продължения. Благодарение на защитата и вратаря на Твенте Николай Михайлов, до този развой на мача така и не се стигна. В заключителните минути холандският тим бе натикан в собственото си наказателно поле, но в крайна сметка Зенит не се възползва от натиска и така Твенте продължи напред в Лига Европа.

Жребият за следващия етап на надпреварата е в петък, от 14.00 часа българско време.


szólj hozzá: Ze1-0Tw


szólj hozzá: Ze2-0Tw