Българският национал Александър Тонев бе титуляр за своя Астън Вила, но тимът му допусна трета поредна загуба във Висшата лига, след като в мач от 17-ия кръг отстъпи с 1:2 от Стоук Сити. Бившият играч на ЦСКА остана на терена до 67-ата минута, когато резултатът бе 1:1, а малко след излизането му от игра бирмингамци за втори път останаха назад.

„Виланите“ започнаха по-активно двубоя и в 15-ата минута Тонев опита специалитета си – шут от дистанция, който обаче попадна право в центъра на вратата и в ръцете на Асмир Бегович.

В 26-ата „грънчарите“ можеха да останат и с 10 души на терена, след като Марк Уилсън фаулира много грубо съперник, но съдията го пожали и му показа само жълт картон.

Към края на полувремето Стоук натисна и Брад Гузан трябваше да се намесва решително. В 37-ата минута Глен Уилън стреля мощно отдалеч, но американският вратар успя да избие топката в гредата. Две минути преди края пък защитник на гостите изби от голлинията изстрел с глава на Марко Арнаутович.

В 50-ата минута по-добрата игра на домакините даде резултат и Питър Крауч блесна с хубава асистенция към Чарли Адам, който запази хладнокръвие в наказателното поле и стреля точно покрай Гузан.

Вила успя да се върне в мача четвърт час по-късно, когато Либор Козак се възползва от разбъркване в наказателното поле и стреля в долния десен ъгъл.

В 70-ата минута обаче Стоук възстанови аванса си, когато Джоф Камерън центрира в пеналта, а Крауч с премерен удар направи 2:1. Скоро след това ветеранът в атаката на „грънчарите“ можеше да добави нов гол на сметката си, ала отблизо стреля в лявата греда.

Успехът изкачи Стоук до 10-ото място във временното класиране с 21 точки, докато Астън Вила с две по-малко падна до 13-ата позиция.

В друг мач от кръга Фулъм без останалия извън групата Димитър Бербатов загуби с 2:4 от Манчестър Сити. „Котиджърс“ бяха близо да осъществят сензацията, като успяха да наваксат изоставане от два гола, но в крайна сметка тимът на Мануел Пелегрини успя пречупи домакините.

„Гражданите“ взеха аванс в 24-ата минута след нов шедьовър на Яя Туре от пряк свободен удар, като котдивоарецът намери първо напречната греда, преди топката да се оплете в мрежата. Маартен Стекеленбург спаси вратата на лондончани в три решителни ситуации, но минути преди почивката Венсан Компани удвои.

Фулъм показа зъби след паузата, като в 50-ата минута Адел  Таарабт пусна идеален пас към Киърън Ричардсън, който от наказателното поле разстреля Джо Харт. Мачът стана много любопитен в 70-ата минута, когато Компани опита да изчисти центриране от фланга, но всъщност изпрати кълбото в горния ляв ъгъл на собствената си врата – 2:2.

Въпреки малкото оставащо време, Сити успя да реагира подобаващо и в 78-ата минута Хесус Навас върна водачеството на „небесно сините“, а шест минути преди края Алваро Негредо пусна отлично към Джеймс Милнър, който подпечата победата.

С нея Сити временно излезе на второ място с 35 точки, на 1 зад лидера Ливърпул. Фулъм пък е предпоследен с 13 пункта и записа втора поредна загуба в шампионата.