Българският национал Стилиян Петров игра цял мач в дербито на Бирмингам, в което неговият Астън Вила направи 1:1 срещу градския съперник Бирмингам Сити.

Гостите от Вила започнаха много силно на Сейнт Ендрю и още в третата минута Гейбриъл Агбонлахор имаше добра възможност да открие резултата, но не успя.

Бирмингам обаче бързо изравни играта, благодарение най-вече на дебютанта Дейвид Бентли, който преди няколко дни бе взет от Тотнъм като преотстъпен до края на сезона и демонстрира силни изяви.

След импулсивните начални минути, двубоят се поуспокои в средата на първото полувреме и до почивката двата тима не успяха да си вкарат гол.

Бирмингам Сити обаче стигна до попадение в самото начало на втората част. В 49-ата Роджър Джонсън бе изпуснат от бранителите на Астън Вила в наказателното поле след центриране и централният защитник хладнокръвно откри резултата.

Този гол значително раздвижи играта и градските съперници се хвърлиха в атаки, като в следващите 20 минути си размениха добри положения, но до ново попадение не се стигна.

Астън Вила успя да изравни в 73-ата, когато след центриране отдясно, топката се озова в краката на Джеймс Колинс около точката на дузпата, той стреля, кълбото рикошира в Лиън Риджуел и влетя във вратата за 1:1.



В следващата си атака Вила можеше да вкара и нов гол, но Стюърт Даунинг стреля право в Бен Фостър, след като бе изведен очи в очи с вратаря от Гейбриъл Агбонлахор.

В 78-ата Бирмингам също имаше шанс да поведе отново в резултата, но Ричард Дън и Колинс самоотвержено парираха Мат Дербишър и Дейвид Мърфи.

В 84-ата минута Джеймс Колинс можеше да се превърне в пълен герой за Вила, след като от четири метра би опасно с глава, но Риджуел компенсира изявата си при гола, като изби топката от голлинията.

В 93-ата Бирмингам Сити можеше да нанесе решителен удар в самия край на двубоя, когато резервата Никола Жигич стреля с глава след неразчетено излизане на Брад Фридъл, но ударът му не уцели рамките на вратата и атрактивната битка завърши при резултат 1:1.

С тази точка Астън Вила изплува от зоната на изпадащите и вече е на 17-о място във Висшата лига с 22 точки от 22 мача. Бирмингам е с една позиция по-нагоре – 16-и с 23 точки от 21 срещи.

В дербито на Северна Англия Съндърленд и Нюкасъл също завършиха при резултат 1:1. Свраките поведоха в 52-ата с попадение на Кевин Нолън след пас на Шола Амеоби, а домакините изравниха в последната минута с гол на Асамоа Гиан.