Димитър Бербатов вкара първия гол за Манчестър Юнайтед при домакинското равенство 2:2 срещу Бенфика и прекъсна продължилата цели 1147 дни своя голова суша в Шампионската лига.

Това бе първо попадение в ШЛ за Бербо от 30 септември 2009 година, когато той наниза два гола за победата на Юнайтед с 3:0 над датския АаБ Олборг като гост, а оттогава изминаха точно 3 години, 1 месец и 22 дни.

Димитър Бербатов започна като титуляр и бе единствен нападател в стартовия състав на сър Алекс Фъргюсън, който срещу португалците заложи на наситена халфова линия и система 4-5-1, в която Ашли Йънг действа най-близо зад гърба на българския таран. Интересен факт бе, че на пейката на червените дяволи също имаше само един нападател – Хавиер Ернандес, докато Уейн Рууни, Майкъл Оуен, Дани Уелбек, Федерико Македа и Маме Диуф бяха извън групата.

Срещата с Бенфика на Олд Трафорд стартира шокиращо за публиката като още в третата минута гостите поведоха в резултата. Португалците направиха добра атака отдясно, Гайтан нахлу в пеналта и центрира, топката мина между краката на Патрис Евра и стигна до Фил Джоунс, който с коляно я прати в собствената си врата пред слисания поглед на Давид Де Хеа. Автоголът на Джоунс стъписа играчите на Юнайтед, които се окопитиха едва в средата на полувремето.

В 30-ата минута дойде часът на Димитър Бербатов. Луиш Нани отляво центрира към Бербатов, който беше в положение на засада, но такава не бе отсъдена, българинът се извиси над защитата на Бенфика и от точката на дузпата с глава вкара за 1:1.

В 42-ата Бербатов можеше да се разпише отново, след като получи топката пред границата на наказателното поле, спря добре, обърна посоката си на движение, и стреля, но Есекиел Гарай се хвърли самоотвержено в краката му и изби кълбото в ъглов удар.

Така първото полувреме на срещата завърши при равенство 1:1. След почивката играчите на Юнайтед се развихриха и натикаха футболистите на Бенфика в собственото им наказателно поле.

С оглед на случващото се на терена англичаните логично стигнаха до второ попадение в 59-ата. Бербатов се пребори за топката в наказателното поле на гостите, кълбото се върна при Патрис Евра пред наказателното поле, той центрира и към Дарън Флетчър, който изскочи зад отбраната на орлите и матира вратаря Артур Мораес.

Само минута по-късно обаче Бенфика вкара втори гол и изравни на 2:2. Бруно Сезар проби отляво и центрира остро, на два метра от вратата Рио Фърдинанд не успя да изчисти добре и подари топката на Пабло Аймар, който отблизо разстреля безпощадно Де Хеа.

В 78-ата пред Димитър Бербатов се откри отлично положение да донесе успеха на Ман Юнайтед, но от воле от няколко метра българинът стреля в аут след добро центриране на Фабио отдясно.

В 93-ата минута бе и последният шанс на Юнайтед да стигне до победата, но Хавиер Ернандес с глава не успя да уцели вратата от пет метра и срещата приключи при равенство 2:2.

Съставите:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа – Евра, Джоунс, Фърдинанд, Фабио (82'-Смолинг) – Карик, Нани, Йънг, Флетчър, Валенсия (80'-Ернандес) – Бербатов.

Бенфика: Артур, Емерсон, Луизао(58'-Мигел Витор), Макси Перейра, Гарай, Хави Гарсия, Бруно Сезар, Аймар (83'-Рубен Аморим), Гайтан(67'-Матич), Витцел, Родриго.

В другия двубой от Група C Базел победи с 3:2 като гост Оцелул Галац и запази шансовете си за класиране на 1/8 финалите. За целта швейцарците трябва да победят у дома Манчестър Юнайтед в последния кръг. Гостите поведоха с 3:0 в Букурещ с голове на Фабиан Фрай, Алекс Фрай и Марко Щрелер в 10-ата, 14-ата и 37-ата минути, а румънците отбелязаха две попадения в 75-ата и 81-ата чрез Габриел Гюргю и Ливиу Антал.

Така Юнайтед е заплашен от ранно отпадане от Шампионската лига при загуба срещу Фрай, Фрай и компания, докато Бенфика със сигурност продължава напред. Португалците дори могат да си осигури първото място в потока, ако в последната среща победи на своя стадион Луш аутсайдера Оцелул, без значение на резултата от мача в Базел.

Класирането в Група C кръг преди края:

1. Бенфика 9

2. Манчестър Юнайтед 9

3. Базел 8

4. Оцелул Галац 0

Последните мачове са:

Базел – Манчестър Юнайтед

Бенфика – Оцелул Галац