Манчестър Юнайтед е новият футболен крал на Англия! „Червените дяволи“ изместиха Ливърпул от трона, след като спечелиха своята 19-та титла. Селекцията на сър Алекс Фъргюсън направи 1:1 като гост на Блекбърн, а точката бе достатъчна, за да може Димитър Бербатов и компания отново да вдигнат шампионски ръце кръг преди края на надпреварата.

Българският нападател на Юнайтед Димитър Бербатов за втори път е шампион на Англия, като този път може да вдигне титлата и като голмайстор на Висшата лига. Бившият ни национал влезе в игра в 80-та минута на „Иууд Парк“, когато вече двата отбора се бяха примирили с резултата.

Сър Алекс Фъргсън спази своето 25-годишно обещание. Когато шотландецът пое Юнайтед, той заяви, че ще измести Ливърпул от върха в Англия. Спецът бе избрал интересен състав, с който да го направи. В гостуването на Блекбърн на вратата вместо Едвин Ван Дер Саар започна Томаш Кушчак. Полският вратар показа изключително колеблива игра, която дори можеше да коства титлата на Юнайтед. Като ляв бек започна Джони Еванс, който също не бе на висота и носи голяма вина за попадението на домакините. В атака, очаквано стартираха Уейн Рууни и Хавиер Ернадес.

Двубоят започна вихрено за Юнайтед, като още в 4-та минута, при една добра атака, Рууни центрира в наказателното поле, Крис Самба увисна, а Нани стреля с глава, но нацели напречната греда.

Между 17-та и 20-та минута изключително колебливата игра на Томаш Кушчак на вратата даде своя резултат и домакините поведоха. В 20-та минута Бред Емертън от близо вкара за 1:0, след като бе оставен непокрит от Джони Еванс.

Към края на полувремето гостите оказаха натиск на своя противник, но така и не успяха да стигнат до изравнително попадение.

Втората част започна като отново Юнайтед натискаше, но не можеше да стигне до изравнителния гол. В 62-та минута Пол Скоулс се появи в игра на мястото на Фабио, а три минути по-късно домакините удариха греда. В 65-та минута Олсон надскочи Валенсия в наказателното поле, стреля с глава и нацели страничния стълб.

Историческото изравнително попадение дойде след спорна ситуация – в 71-та минута Ернаднес бе свален в наказателното поле от Пол Робинсън. Фил Даут се консултира със страничния съдия и даде дузпа за Юнайтед. Дискусионно бе това решение на Даут, тъй като при контактът между нападателя и вратаря, топката вече беше далеч и Ернандес нямаше как да играе с нея, дори и да бе преминал стража. В 73-та минута Уейн Рууни застана зад топката и вкара за 1:1

В 80-та минута в игра за гостите се появи и Димитър Бербатов на мястото на Нани. Двубоят завърши срамно, тъй като в последните 10-ина минути единствено защитниците на двата тима играеха с топката и си подаваха, чакайки да чуят последния съдийски сигнал.

След спечелената точка, Юнайтед е недостижим на върха в класирането кръг преди края. „Червените дяволи“ имат 77 точки, а вторият Челси има 70 и мач по-малко. Блекбърн пък се бори за оцеляване и има 40 точки.


szólj hozzá: B1-1M