Уест Бромич увеличи напрежението върху мениджъра на Челси Андре Вилаш-Боаш, след като победи футболистите на португалеца с 1:0 на своя „Дъ Хоутърнс“. Успехът изкачи тима на 9-ото място във временното класиране на Висшата лига след 27 кръга, докато Челси вече изостава на 3 точки зад 4-ия Арсенал.

И двата тима започнаха със съставите, с които постигнаха победи през миналия уикенд. Фернандо Торес започна като резерва за Челси, а Даниел Стъридж бе сред титулярните 11 на Вилаш-Боаш въпреки информациите, че страда от контузия. Атаката на Уест Бромич бе водена от Марк-Антоан Фортуне и Питър Одемвинге, който отбеляза 5 гола в последните 2 мача. Джером Томас също започна от първата минута, макар да бе под съмнение, а Крис Брънт се завърна в отбора, но на скамейката.

Двата тима бързо си размениха по едно положение, като първо Кийт Андрюс с глава провери рефлекса на Петър Чех, а след това Гари Кейхил почти отбеляза след центриране от корнер на Хуан Мата.

Домакините пресираха футболистите на Андре Вилаш-Боаш по целия терен и така откраднаха една топка от Рамирес в центъра. Последвалият далечен удар на Джеймс Морисън бе избит с мъка от Чех над гредата.

След първите 15 минути на срещата, в които Уест Бромич доминираха, Челси отговори с опасен удар на Хуан Мата, който бе спасен от Бен Фостър. До края на полувремето и двата тима се изредиха да пропускат изгодни положения. Първо това сториха Фортуне и Одемвинге, а след тях Есиен и Стъридж имаха добри възможности да открият. В крайна сметка отборите се прибраха на почивката при нулево равенство.

Втората част започна по същия начин с много атаки към двете врати. Одемвинге пропусна чудесен шанс да се разпише след центриране от пряк свободен удар, след като защитата на гостите го затвори много добре. Минути по-късно Дрогба пусна извеждащ пас към Стъридж, но вратарят Фостър излезе далеч извън наказателното си поле, за да изчисти в тъч.

Единственият гол падна в самия край на мача. В 85-ата минута домакините получиха правото да изпълнят корнер отдясно по своята атака. Брънт центрира около вратарското поле, Чех се боксира неубедително, топката стигна до другия край на пеналта, където футболист на Уест Бромич я върна пред вратата на „сините“. Настъпи кратко разбъркване, при което най-съобразителен се оказа бранителят Гарет Макъли, който успя да отклони в мрежата неточния удар на Лиъм Риджуел.

В послените секунди игралият цял мач Франк Лампард можеше да изравни, но сантиметри го разделиха от попадение във вратата на Фостър. Така Челси продължи негативната си поредица под ръководството на Вилаш-Боаш.

В друга среща от кръга Астън Вила допусна късен изравнителен гол на Дейвид Дън за крайното 1:1 на „Иууд Парк“. За гостите пълни 90 минути изигра Стилиян Петров, но той не успя да помогне на съотборниците си да постигнат нещо повече от второ поредно равенство. Шарл Н'Зогбия откри за тима на Алекс Маклийш в 24-ата минута с хубав удар в горния ъгъл на вратата, но „виланите“ инкасираха късен гол с глава на Дън в 5 минути преди края на срещата. Равенството остави Стилиян и компания на назавидното 15-о място с 30 точки, само на 8 точки от зоната на изпадащите, където се намира Блекбърн със своите 22 точки.