Валери Божинов се превърна в истински спасител за своя Виченца, като заби и двата гола за изключително трудната победа над Гросето с 2:1 в среща от 28-ия кръг на Серия Б. Успехът може да се окаже изключително ценен в борбата за оцеляване, но съвсем не бе очакван с оглед развитието на мача.

Въпреки че Гросето е на последното 22-о място, факторът „домакинство“ изигра много важна роля и срещата бе доста равностойна. Първата част приключи без попадения и по всичко личеше, че може би мачът ще приключи при нулево равенство, но в 71-ата минута 34-годишният Дженаро Делвекио откри за Гросето.

Радостта по трибуните на „Карло Дзечини“ обаче продължи едва 4 минути, тъй като Виченца получи правото да изпълни дузпа. Капитанът Валери Божинов се нагърби с отговорността и не сбърка – 1:1.

Оттук до края гостите действаха много вдъхновено, но трябваше да чакат до инфарктната 90-а минута, когато Божинов за втори път разстреля вратаря Ланни, този път с глава.

Така Виченца поне временно се измъкна от зоната на изпадащите и е 19-и с 28 точки, на 2 пред Бари, който утре има тежко домакинство на 3-ия Верона. Заемащият 18-о място отбор на Реджина пък днес се издъни и направи 1:1 като домакин на Специа, поради което е само на 2 точки пред тима на Божинов.