Нападателят на Фулъм Димитър Бербатов вкара два гола и подаде за още един при равенството 3:3 срещу Арсенал. Лондонското дерби на „Емирейтс“ от 11-ия кръг на Висшата лига предложи невероятна драма, включително хваната дузпа в последната минута на продължението.

„Артилеристите“ поведоха с 2:0 в резултата, но благодарение на вдъхновяващия Бербатов гостите се върнаха в двубоя. Именно българинът вкара от дузпа за пълния обрат в полза на Фулъм. Домакините все пак изравниха, а в 94-та минута Марк Шварцер хвана дузпа на Микел Артета, за да се превърне в герой за своите.

Бербатов започна като титуляр и бе в основата на всичко, което се случваше в играта на Фулъм. Българинът показа, че е жаден за големи мачове и се раздаде на максимум за тима си. Той вкара с глава в 29-та минута, а в 40-та минута качи топката на главата на Алекс Качаниклич за 2:2. В 67-та минута Бербатов вкара хладнокръвно от дузпа.

За домакините попаденията реализираха на два пъти Оливие Жиру (11' и 69') и Лукас Подолски (23').

Двата тима направиха истинско дерби и не спряха да се атакуват през целия мач. Този двубой пък бе поредният пример за слабата форма в отбраната на селекцията на Мартин Йол. Арсенал пък взе участие в нов голов трилър.

Йол предпочете да излезе в нападение с тандема Бербатов – Брайън Руис, като това даде нужния резултат. Арсен Венгер пък даде шанс на Тио Уолкът, който започна като титуляр. Английският национал бе активен, но получи контузия след единоборство с Бербатов и бе заменен от Андрей Аршавин. Принудителна смяна трябваше да извършат и гостите, но в началото на срещата. Киърън Ричардсън получи травма и бе заменен от Качаниклич.

Арсенал поведе с два бързи гола. В 11-та минута Тио Уолкът центрира добре от корнер, за да може Жиру с глава да открие за 1:0.

Домакините удвоиха преднината си в 23-та минута, когато Артета намери Подолски, който реализира за 2:0.

Въпреки пасива, гостите показаха изключителен дух, и водени от Бербатов успяха да се върнат в мача още преди почивката. В 29-та минута Руис центрира в наказателното поле на „артилеристите“, където Бербатов с глава вкара за 1:2.

Отново българинът бе в основата на второто попадение за „котиджърс“. В 40-та минута той направи страхотен пробив отдясно, стигна почти до аутлинията, след което върна топката перфектно по въздуха към Качаниклич, който с глава стреля мощно и вкара за 2:2.

Пълния обрат Фулъм сътвори в 67-та минута. Малко преди това Артета събори в наказателното поле Руис. Бербатов стреля от бялата точка и не остави никакъв шанс на Вито Маноне за 3:2 в полза на гостите.

Само две минути по-късно обаче Жиру отново с глава наказа слабата отбрана на Фулъм и реализира за 3:3.

ВИДЕО: Бербатов с два гола и асистенция срещу Арсенал в драма на Емирейтс

източник: Reuters

До края на редовното време атаките се редяха пред двете врати, а пълната драма дойде в продължението на мача. Изключително спорна дузпа в 93-та минута даде Фил Даут в полза на Арсенал. Андрей Аршавин пробва да центрира отляво почти от границата на наказателното, а топката срещна ръката на стоящия на 1-2 метра пред него Саша Ритер. Бранителят на гостите дори прибираше ръката си, която бе почти залепена за тялото му. Въпреки това Даут отсъди 11-метровия наказателен удар. Артета от бялата точка стреля в долния ляв ъгъл на Шварцер, който обаче успя да спаси и да запази крайния резултат 3:3.

Във временното класиране, Фулъм остана на 8-ма позиция с 16 точки. Арсенал е на 7-мо място също с 16 точки, но с по-добра голова разлика.