Европейският клубен шампион Байерн Мюнхен записа рекордна 10-а поредна победа в Шампионската лига, след като в предпоследния си мач от груповата фаза на турнира победи ЦСКА Москва с 3:1. До този мач мюнхенци деляха първото място с отбора на Барселона, който постигна 9 успеха поред през сезон 2002/2003.

Българският национал Георги Миланов бе титуляр за своя тим и остана на терена почти до края, като бе един от малкото футболисти, към които треньорът Леонид Слуцки едва ли ще има претенции. Като цяло руснаците допуснаха твърде много грешки, както и пропуски пред вратата на Мануел Нойер, докато германците смазаха противника с невероятна ефективност.

Загубата на практика сложи край на московските мечти за класиране на 1/8-финалите, като приоритетът пред Миланов и компания е да задържат третата позиция в група D.

ВИДЕО ОТ МАЧА - ТУК!

Двубоят на „Арена Химки“ започна при много тежки условия заради обилния снеговалеж, който спря едва след почивката. Първите минути очаквано не бяха най-силните за Байерн, чийто наставник Хосеп Гуардиола бе избрал схема с „фалшива деветка“ в лицето на Марио Гьотце и бе поставил Ариен Робен и Томас Мюлер по крилата. Техничните атакуващи футболисти имаха трудности със задържането върху тежки терен, което позволи на ЦСКА да диктува събитията в първия четвърт час. Домакините обаче стигнаха до само един точен удар с глава на Понтус Вернблуум, който изобщо не затрудни Мануел Нойер.

Нещата за тях тръгнаха на зле при първата сериозна атака на баварците, започнала заради грешка на Зоран Тошич в собствената половина. Хави Мартинес веднага пусна към Томас Мюлер, който напредна отляво и потърси налитащия към точката на дузпата Робен. Холандецът стреля с първото си докосване и прати топката до дясната греда за 1:0.

В 29-ата минута гостите направиха принудителна рокада, след като Филип Лам се контузи и на негово място се появи Тиаго Алкантара.

Като цяло ЦСКА реагира доста вяло на попадението във вратата си и едва в добавеното време на първата част Ахмед Муса можеше да изравни, но нигериецът от много близко разстояние нанесе твърде слаб удар, уловен от Нойер.

На полувремето Леонид Слуцки явно е имал тежък разговор с играчите си, който даде резултат и ЦСКА излезе далеч по-мотивиран. Още с подновяването на играта Кейсуке Хонда засече центриране, но не достатъчно силно и вратарят на гостите отрази. В 50-ата минута Акинфеев изрита една топка в предни позиции, Джером Боатенг лековато я остави да го прехвърли, а Хонда изведнъж се озова сам срещу Нойер. Японецът се опита да финтира вратаря, но техниката му изневери и германският национал улови кълбото. Три минути по-късно отново играчът с номер 7 от „армейците“ шутира остро от границата на наказателното поле, но Нойер пак се намеси решително.

На фона на тези три сериозни пропуска Байерн отново блесна в предни позиции. В 56-ата минута Марио Гьотце като на шега се разходи през централната защита на ЦСКА, премина през трима противници и с левия крак шутира покрай Акинфеев за 2:0.

В 61-ата минута ЦСКА получи шанс да се върне в мача, след като Данте игра с ръка в наказателното поле и съдията посочи бялата точка. Оттам Хонда вече не сгреши, като насочи кълбото в долния десен ъгъл.

Германците обаче за пореден път смаяха опонентите си в 66-ата, когато Марио Гьотце проби мощно в наказателното поле и потърси далечния десен ъгъл на вратата. Кълбото отскочи от страничната греда и попадна у Робен, който доста наивно бе фаулиаран от Щенников. Томас Мюлер застана зад бялата точка и за трети път принуди Акинфеев да вади топката от мрежата си.

Две минути след попадението се стигна до любопитен момент, когато Акинфеев улови с ръце топка, върната му с крак от съотборник и това доведе до непряк свободен удар. След няколко чуквания на топката Робен потърси далечния ъгъл, но опитът му премина на половин метър от гредата.

Десет минути преди края Зоран Тошич можеше да направи заключителните минути по-интересни, но страхотният му изстрел от границата на пеналта срещна напречната греда.

Така със само 3 точки ЦСКА остава на трето място в група преди изграването на другия мач от нея между Манчестър Сити и Виктория Пилзен. Байерн пък е първи с пълен актив от 15 пункта. В последния си мач московчани гостуват на чешкия тим.