Доскорощният защитник на Спартак Варна в момента се намира на проби във Интер Турку, като вече изигра и първия си мач за финландския тим при победата с 3:0 над РоПС, от турнира за Купата на Лигата.

Българинът е на проби от началото на седмицата, като даде обширно интервю специално за Гонг:

- Венци, разбрахме, че си на проби в Интер Турку. Как стоят нещата?

- Играхме с РоПС мач от турнира за Купата на лигата. Бяхме гости и спечелихме с 3:0. Нещата стоят добре засега. Утре пак имаме мач и след това ще има яснота дали ще остана. Отборът е доста добър. Играем регионално дерби с ТПС Турку.

- Как става така, че си на проби, но играеш официални мачове?

- Това е неофициалната купа на страната. Провежда се, за да могат отборите да се подготвят за първенството. В тези мачове могат да се пускат намиращи се на проби играчи и да се разиграват различни тактики. Купата си има и награден фонд и е престижна. Аз съм в шампиона на Финландия и трябва да си защитават реномето. Има мачове в зали и изкуствена трева. Онзи ден беше -20 градуса и бе невъзможно да се играе навън. Утре също ще е на изкуствено игрище, но ще е навън. В момента температурата е -15 градуса, но вечерта стига и до повече. Свиква се. Суха зима е, но важното е да не духа вятър.

- Каза зали, колко са големи те?

- Малко по-малки са от стандартните игрища. Няма голяма трибуна. Условията са добри. Утре ще играем на нормален терен.

- Как стигна до Турку?

- Чрез един скаут, който е бивш футболист на Съндърланд. Видяхме се във Варна и ми предложи да отида във Финландия. За мен беше малко рисковано, тъй като първенството на България стартира след 2 седмици, а това на Финландия след 2 месеца. Все пак рискувах и дойдох тук. Заедно сме 3-4 момчета на проби. Нещата са добре и ще видим утре. Няма други момчета от Източна Европа. Има доста холандци, тъй като треньорът е холандец.

- От колко дни си във Финландия?

- От няколко дни съм тук. Не бях казал на никой, само на близките ми. Не съм крил, но не исках да се шуми много. Утре имам рожден ден и след мача се прибирам в България. Мачът е от 15 часа.

- Какво ти направи първо най-много впечатление?

- Хората са много усмихнати и приветливи, въпреки че държавата е студена. Веднага се запознах с всички, разведоха ме в града. Климатът е малко неприятен, но се свиква.

- Какъв е футболът там?

- Мачът, който играх, не мога да го определя като много добър. Имаше много битка и твърда игра. Момчетата, които играят в нашия отбор са добри, опитват да играят бърз футбол, а единоборствата са здрави.

- Холандският треньор залага ли на по-офанзивен стил, както в първенството на Холандия?

- Да, доста атакуващ футбол практикува. Преди мача си говорихме и ми каза, че играе със схема с трима нападатели. Иска бърза игра и победи.

- На какъв почит е футболът?

- Засега хокеят си остава номер едно. Футболът също заема важно място, но хокеят е на по-сериозна почит. За момента не съм гледал хокеен мач, но ако остана, ще отида задължително. Бях много уморен от пътуването и не мисля за нищо друго освен за представянето си.

- Договорил ли си се с някой български отбор?

- Имах варианти, но рискувах да дойда тук. За сега доста врати са затворени в България, но ако, не дай си Боже, не стане оставането ми във Финландия, ще намеря тим, в който да продължа кариерата си.

- Каква е организацията в клуб като Интер сравнен със Спартак Варна?

- Организацията е на много по-високо ниво от това на Спартак. Условията със сигурност са доста по-добри.