Българският национал Велизар Димитров, който в момента защитава цветовете на украинския Металург Донецк, заяви в интервю за предаването Гол Линия на Дарик, че изненадан от нивото на българския шампионат.

Според бившия футболист на ЦСКА в последната година футболът у нас е претърпял значителна промяна в положителна посока. Димитров допълни, че е нормално, където има много пари да има и корупция.

„Откакто се преместих в Украйна следя непрекъснато нещата в България. Гледам всички мачове, които мога. Хубаво е, че се предават почти всички. Прави ми впечатление, че нивото се повдига малко по малко, а и според мен уговорените мачове са по-малко. Определено много по приятно ми е да гледам Пирин и Локо Мездра например, вместо Фулъм и Уест Хем”, коментира Велизар.

„Естествено, че може да има наредени мачове. Не трябва обаче да си мислим, че това може да се случи само в България. След като на едно място има пари, нормално е да стават и подобни маочве. Тук, в Украйна е абсурд да се говори за такива неща, ако не е доказано. За една година не съм чули или прочел материал на такава тема”.

Димитров сподели и няколко думи за предстоящото дерби в българския футбол между ЦСКА и Левски: „ Да се надяваме, че ще се случи това, което ми се иска на мен. ЦСКА вземе ли дербито и не изгубят ли в Ловеч и нещата стават ясни. Имат два мача до края. Все пак това е футбол и всичко мое да стане, но това е моето желание. В такива мачове е важна мотивацията. Който е надъхан и амбициран ще спечели. ЦСКА има сили да го направи.”

„Определено съм изненадан от финала за Купата на България и представянето на Пирин. Успях да гледам второто полувреме с Левски и мога да кажа, че ги надиграха категорично”, заяви Димитров по повод финала между Пирин и Литекс за Купата.

„Продължавам да се чувам с бившите си съотборници от ЦСКА. Всичко в момента е много по-различно в сравнение с това, което беше при Димитър Пенев. Всички методи различни.Думите за новия кондиционен треньор също са много добри”, допълни нападателят.

Велизар коментира и тазвечаршният полуфинал за Купата на УЕФА между украинските Динамо Киев и Шахтьор Донецк, както и обстановката в украинския футбол като цяло.

„Цялата общественост се интересуваше от този двубои. В последните четири-пет дни напрежението се покачи доста. Динамо владееше инициативата мачкаше отбора на гостите през първото полувреме, но през втората част изненадващо всичко се обърна. Шахтьор и Хамбургер беше моята прогноза за финала и тя е на път да се случи. Не виждам как, много трудно Шахтьор може да изгуби на своя стадион. Успяха да смачкат всички, с които играха там. Включително и Барселона. Публиката също ще им помогне. Всичките им цели от началото на сезона им бяха насочени към Шампионската лига и загърбиха първенството и затова сега изостават.”

С голям еуфория се приема бумът на украинския футбол. Знае се какви средства се хвърлят в трите тима Шахтьор, Динамо и Металист. Те почти нямат загуба. Отбор като Металист вкара четири гола на Сампдория. Огромен възход, но това не е никак случайно.

Шахтьор нямат закупен футболист под 10 млн. евро. Абсолютно всички отбори от финансова гледна точка нямат никакви проблеми, освен може би последния в класирането. Тук изобщо не се говори за пари в местната преса. Наистина е странно на фона на световната криза, която е в момента. Вече една година съм тук, но не съм чул, за стачки, протести и така нататък.