Селекционерът на националния отбор на Казахстан Станимир Стоилов се радва на изключителна популярност и уважение в тази страна. Затова свидетелства и документалният филм, посветен на българския специалист, видял бял свят тези дни.

Авторите на филма са пропътували разстоянието до България, за да проведат разговори с някои от хората във футбола, свързани с него.

За Мъри се изказва треньор № 1 на 20 век в България Димитър Пенев. „Станимир винаги е влизал в разширения списък. Конкуренцията беше много голяма, но ако не беше сериозната му контузия тогава, щях да го повикам в състава за Мондиала през 1994 година.

Във филма се показва регистрацонният номер на българския автомобил на Стоилов, който носи числата 1914 – годината на основаване на любимия му Левски.

Освен това и бившият президент на Хасково Емил Пенев споделя, че навремето е посъветвал Стоилов да избере някой от двата родни гранда Левски или ЦСКА, които са проявявали голям интерес към него, а той е избрал „сините”, въпреки че Димитър Пенев лично е ходил в Хасково, за да се опита да привлече Стоилов на „Българска армия”.

Наско Сираков също разказва за бившия си съотборник в Левски: „На един мач между Левски и Хасково го видях в действие и още тогава се чувстваше, че пред него има сериозно бъдеще.”

Президентът на БФС Борислав Михайлов също е интервюиран във филма с мнение за Стоилов: „Той е на само добър човек, но и отличен професионалист. А що се отнася до методите му на работа, то той проповядва испанския стил на игра с продължително владеене на топката.”

„Разговаряхме с него около приятелския мач България – Казахстан /2:1/, изигран неотдавна в Унгария. Видно е, че казахстанската държава се грижи много за футбола. Видяхме как Стоилов е успял да сглоби боеспособен състав. Сега казахстанският национален тим се основава на два клубни отбора – Астана и Кайрат. Уверен съм, че Казастан ще върви напред във футбола”, казва във филма българският национален селекционер Петър Хубчев.

Самият Стоилов разказва за периода си в Казахстан и идването му в Астана през 2014 година. Под негово ръководство Астана завоюва титлата 4 пъти: „Попаднах на футболисти, които разбират какво се иска от тях. Президентът и ръководството стоеше зад нас. Каквото и да поискахме, той никога не казваше „не”. Да, имаше и сложни моменти, но не съм очаквал да намеря такива хора. Не се чувствахме гости, а направо – у дома”, споделя Стоилов.

Вижте още в документалния филм, посветен на българския треньор, в прикрепеното към материала видео.