Манчестър Юнайтед постигна изключително драматичен успех над Манчестър Сити в градското дерби между двата отбора от 6-ия кръг във Висшата лига. С гол в 6-та минута на продължението „червените дяволи” взеха мача с 4:3 пред 75000 на „Олд Трафорд”

Головете за Юнайтед реализираха Уейн Рууни (2), Дарън Флетчър (49’, 80’) и Майкъл Оуен (90’+6’). За Сити точни бяха Гарет Бари (16’), и Крейг Белами (52’, 90'+1’).

Димитър Бербатов започна титуляр за домакините и остана на терена до 78-та минута. Мартин Петров пък влезе в игра за „гражданите” в края на двубоя - в 83-та минута.

Капитанът на българския национален отбор се раздаде срещу „небесносините” като при резултат 2:2 в минутите между 65-та и 75-та имаше няколко отлични възможности да вкара за своя тим, но блестящите намеси на Шей Гивън направо отказаха Берба.

Титуляр за Сити излезе бившата звезда на „дяволите” Карлос Тевес, който за малко да накаже бившия си тим, но ударът му в 44-та минута нацели гредата. До последно под въпрос за мача бе Рио Фърдинанд, но бранителят все пак излезе сред стартовите единайсет за английските шампиони.

Играчите на сър Алекс Фъргюсън откриха резултата с гол от съблекалнята. Още във втората минута Евра бе оставен сам по лявото крило, подаде към Рууни, който вкара покрай Гивън за 1:0.

В 16-та минута „гражданите” възстановиха статуквото чрез Гарет Бари, но не и без заслугата на Тевес. Аржентинецът затрудни максимално Бен Фостър, топката попадна в Бари, който хладнокръвно вкара за 1:1. При този резултат приключиха и първите 45 минути.

Само четири минути след подновяването на играта Юнайтед отново поведе в резултата. Евра и Гигс разиграха добре, последният подаде към Флетчър, който при далечната греда с глава в 49-та минута вкара за 2:1.

Радостта на Бербатов и компания трая малко, тъй като Белами изравни за 2:2 в 52-та минута с невероятен гол от границата на наказателното поле.

В 62-та минута пък Парк напусна играта, а неговото място зае Валенсия. Дойдоха силните минути за Бербатов, който обаче така и не успя да се разпише. Българинът засече с глава центриране отляво на Гигс, но Гивън изби на самата гол линия. В 78-та минута капитанът на „лъвовете” отстъпи своето място на Майкъл Оуен,  превърнал се в златната резерва на сър Алекс. В 83-та минута за Сити в игра се появи Мартин Петров на място на Де Йонг.

В 81-та минута Юнайтед отново поведе на своя противник и отново автор на попадението бе Флетчър с почти идентичен гол на първия си в мача – 3:2 за „червените дяволи”.

В първата минута на продължението Сити за трети път стигна до равенството. Фърдинанд допусна страхотна грешка в отбрана, от която се възползва Белами, той проби по лявото крило, навлезе в наказателното поле и прокара топката покрай плонжиралия Фостър за 3:3.

Драмата бе пълна в самия край на срещата, когато Юнайтед стигна до победата. В 96-та минута Оуен се превърна в герой за своите, след като се измъкна добре в наказателното поле и пусна покрай Гивън за 4:3.

Така, след успеха си, Манчестър Юнайтед излезе начело във временното класиране във Висшата лига с актив от 15 точки. Манчестър Сити пък е на 5-та позиция с 12 точки.

Стартови състави на двата отбора:

Манчестър Юнайтед:

Фостър – Евра, Видич, Фърдинанд, О’Шей – Гигс, Парк, Андерсон, Флетчър – Рууни, Бербатов.

Манчестър Сити:

Гивън – Ричардс, Туре, Лескът, Бридж – Бари, Де Йонг, Айрлънд – Филипс, Белами, Тевес.