Кой е „най-българският” футболен отбор в чужбина? Едва ли отговорът е труден -Амкар Перм. Сериозна част от руския клуб прекара последните дни в София и Бургас. Край морето разпускаха треньорите, а в столицата - четирима от играчите.

В Амкар със сигурност е весело. Поне така изглежда на „Летище София”. Екип на Гонг изпрати „четиримата мускетари” на Димитър Димитров-Херо.

Първи на аерогарата пристига Гошо Пеев. Бившият ас на Локомотив София и Динамо Киев е придружаван от своята любима - Боряна. Двамата изглеждат в отлична форма. Пеев не е по интервютата, но спира пред една камера и микрофона на Гонг. Питат го за националния, а отговорът е: „Явно съм много стар за повиквателна. Не съм гледал мача с Швейцария. Не очаквам повиквателна. Интересувам се как са моите приятели от тима. Стана ли скандално интервю?”, загрижен е Пеев в своя си стил. По всичко личи, че в Перм се чувства страхотно. От последните контроли лъха, че и този сезон ще е успешен. Миналата година бе избран за номер едно в Амкар...

След малко пристига и капитанът Мартин Кушев. Снажният стрелец е бъдещ треньор. Наскоро той завърши и взе лиценз А. Въпрос на време е роденият в Троян голмайстор да командва от пейката, но сега е на вълна руско първенство и Купата на УЕФА.

Докато българската група се събира в едно от кафенетата на софийското летище, един бразилец дава дълго интервю. Като за последно. Жеан Карлос си тръгна от Левски и София. Предната вечер е почерпил своите сънародници, изкарващи си хляба по терените в България. Карлос се присъединява към групата. Вече е усмихнат, а минути по-рано очите му бяха насълзени от мил жест на двама „сини” фенове. Съпругата на Жеан е бременна и той сияе.

Русокосият Захари Сираков внася още свежест в обстановката. С него е и половинката му, и тя като Боряна на Жоро Пеев, изпраща своя човек. Зико от Смолян „грабва” Карлос на първа. „Жеан, купил си ново яке, нов компютър, явно си взел парите на Амкар”. Следва контра отговор: „Давай денги”, явно бразилецът ще научи по-бързо руския отколкото българския език.

Шегите са насочени главно към новобранеца, но всичко е повече от добронамерено. „Той е добро момче. Раздава го скромно, а това е много важно в нашия клуб”, отсича Пеев.

През лятото Амкар ще играе за сефте в европейски клубен турнир. От българската колония с бразилска гарнитура ухае на позитивизъм. Помните ли какво направиха ЦСКА Москва и Зенит в Европа. Защо да не е ред на Херо и компания? Трудна работа, но поне е приятно българи да командват парада в руски клуб, а и да се справят на отлично ниво.