Сайтът на европейската футболна централа УЕФА отдели специално внимание на младия български вратар Николай Михайлов, след силните изяви на национала в мач за клубния Твенте.

„Свикнал да играе втора цигулка на баща си в България, една спасена дузпа може би помогна на младия вратар Николай Михайлов да си създаде собствена легендарна репутация в Холандия с екипа на Твенте,” започва визитката на uefa.com.

„21-годишният Ники е син на президента на Българския Футболен Съюз Борислав Михайлов, който освен всичко друго е и абсолютен герой за страната от Световното първенство през 1994 година. Тогава Борислав Михайлов излиза от сянката на баща си Бисер Михайлов, друг известен български футболист. Постиженията на Борислав останаха като праг за Николай, който да прескочи в своята вратарска кариера,” пише още на страницата на УЕФА.

Сайтът разказва моментът на слава за Ники миналата седмица, когато той влезе на мястото на изгонения титуляр в Твенте Сандер Бошкер, и веднага спаси дузпа, бита от Жоао Мутиньо. Благодарение на това спасяване, резултатът при гостуването на Спортинг остана 0:0, а холандският тим е с по-сериозни шансове за продължаване.

„Знаех къде ще бие,” цитирани са думите на Михайлов за спасяването. „Бях готов, но Сандер Бошкер също ми даде насоки.” Ветеранът добави: „Когато му предавах щафетата, пожелах на Михайлов късмет и му напомних, че Мутиньо бие наляво. Той свърши страхотна работа; въпреки че Мутиньо направи каквото очаквахме, Михайлов направи фантастично спасяване, аз го гледах на малък екран в една стая на стадиона. Видях Николай да отразява дузпата и след това мачът протече фантастично за него.”

УЕФА публикува още похвалите на треньора Стив МакЛарън към Ники Михайлов и още от думите на самия вратар, който получи повиквателна и за мъжкия национален отбор на България за предстоящата контрола след 10 дни. Преди това Михайлов ще бъде титуляр и на реванша срещу Спортинг, тъй като Бошкер е наказан.