Българският национален вратар Николай Михайлов и Твенте загубиха шампионската титла в Холандия, след като паднаха с 1:3 от Аякс. В Амстердам домакините взеха срещата, която трябваше да реши съдбата на трофея в местното първенство.

Михайлов започна както обикновено сред титулярите на Мишел Продьом, но не успя да спре развихрилия се състав на Франд Де Бур.

Пред претъпканите трибуни на „Амстердам Арена” домакините излязоха напред в резултата с попадение на Сим де Йонг, който бе точен в 23-та минута.

В началото на втората част опитният Дани Ландзаат си заби автогол и по този начин Аякс дръпна чувствително – 2:0. Секунди по-късно Люк Де Йонг асистира на Тео Янсен, който върна интригата вкарвайки за отбора на Ники Михайлов – Твенте.

Последва тотална доминация на гостите от Еншаде, но те не успяха да изравнят, а хиксът им беше достатъчен за втора поредна титла.

В 73-та минута изигралият впечатляващ мач Сим Де Йонг заби изведен сам срещу Николай Михайлов и мачът на практика приключи, а феновете на Аякс започнаха да празнуват първа титла за клуба от 2004 година, когато треньор бе Роналд Куман.

В последните минути юношата на Левски се включи и в нападение за Твенте, но това не даде резултат в полза на Твенте.

Въпреки загубената титла „червените кончета” изпратиха силен сезон, тъй като спечелиха Купата на Холандия и Суперкупата, а освен това играха добре в Шампионската лига и Лига Европа. Михайлов пък изпрати най-солидния сезон в своята кариера, като си извоюва титулярното място за сметка на клубната легенда Сандер Бошкер, който пази само в срещи за купата.

Нулевото равенство на ПСВ Айндховен с Грьонинген в последния кръг остави Твенте на втората позиция в крайното подреждане в Холандия със 71 точки в актива си. Българският бранител Станислав Манолев записа пълни 90 минути за своя тим, който не успя да се справи като гост със своя съперник. ПСВ Айндховен игра в заключителните 10 минути на мача с 10 души на терена, заради втори жълт и съответно червен картон на  Хътчинсън. По този начин Станислав Манолев и съотборниците му завършиха сезона на трето място с 68 точки.