Отборът на Тотнъм попари надеждите на Астън Вила и българския национал Стилиян Петров за участие в Шампионската лига през следващия сезон, след като записа успех с 2:1 като гост в Бирмингам.

Българският халф бе на терена през всичките 90 минути, но този път не успя да помогне на своя тим. През второто полувреме Петров имаше добра възможност да обстрелва вратата на гостите, но след шута му от 25 метра, стражът Еурелио Гомес се справи и спаси.

След поражението отборът на Мартин О’Нийл остана извън Топ 4 и в момента заема петото място, въпреки че има равен брой точки с Арсенал – 52.

Двубоят на „Вила Парк” започна ударно за гостите, които успяха да поведат още в 5-ата минута на срещата. Английският национал Джърмейн Джинас бе точен с глава след прецизно центриране на Аарън Ленън отдясно.

Резултатът се запази непроменен до почивката, а веднага след подновяването на играта през втората част гостите направиха своя решителен удар, вкарвайки нов гол. В прегръдките на своите съотборници се оказа нападателят Дарън Бент, който се възползва отлично от подаване на партньора си в атака Роби Кийн.

Домакинският натиск в последните минути на мача даде резултат пет минути преди края, когато смяната Джон Карю намали за 1:2. До края на срещата футболистите на Вила не успяха да стигнат до точката, която щеше да запази четвъртото им място в подреждането.

От своя страна Тотнъм се изкачи с две позиции в класирането и вече е 11-ти.