В началото на годината две от звездите на Левски – Елин Топузаков и Димитър Телкийски преминаха в последния в класирането на израелското първенство Апоел Тел Авив, като само за три месеца и без да са водили подготовка, помогнаха на тима си да се изкачи до седмото място в шампионата и да се класира за Купата на УЕФА, след като стигна до финал за Купата на Израел срещу почти сигурния шампион Бейтар Йерусалим.


- Топузаков: Това е успех за Апоел, но ще искаме да спечелим и Купата, след като сме стигнали до финала. Мечо ни буташе дотук, вкара 2-3 гола, надявам се да ни поведе към успех и във финала.

- Телкийски: Сработихме се в движение, без подготовка. От кафенетата и дискотеките в София, дойдохме тук и започнахме да играем. Тук животът е почти като в България, негативните неща, които бях чувал за Израел не са верни. Това беше първата сериозна оферта след Нова година и я приех веднага. Гледаме да вървим напред и отборът да се представя добре.


- Липсва ли ви Левски?

- Топузаков: Чак толкова много да ми липсва това, което е било в миналото. Времето там явно ми е отминало. Гледам напред. Подписах за да сме заедно с Мечо. Като водещ клуб, отбор със име и условия съм доволен. Имаше тежки преговори, двамата бяхме почти неотлъчно, преговаряхме почти през цялото време и стигнахме до споразумение.


- Пламен Марков беше в Израел, имате ли амбиции отново да играете в националния отбор?

- Топузаков: Мисля, че ще има промени в националния отбор. Ще се дава шанс повече на младите играчи, той беше тук по-скоро заради Макриев. Винаги ще се отзовавам, ако получа покана, но първо трябва да има покана от селекционера.

- Телкийски: Марков сам решава кой да вика и кой не, но по-важното е да има конкуренция и да се създаде добър отбор, който да върне феновете, които се отдръпнаха от отбора.


- Поддържате ли връзка с бившите си съотборници?

- Топузаков: Чуваме се със Стоилов и Велев, поддържаме контакти и сме информирани не само за Левски, а за всичко случващо се в българския футбол.


- Как ви приемат в Израел?

- Топузаков: Хората, феновете оценяват това, което Мечо прави за Апоел и въпреки че сме от България, която тук, в Израел, не е възприета като футболна държава ни приемат добре.


- Ще бъдете ли контузени, ако Апоел се падне срещу Левски в евротурнирите?

- Топузаков: Ако се случи такъв мач, ще играя срещу Левски без някакви сантименти, защото вече съм играч на Апоел .

- Телкийски: В момента само можем да гадаем, защото още не е минал жребият и не сме се паднали с Левски.


- Разкажете ни за живота в Израел.

- Топузаков: С две думи мога да кажа, че е чисто и подредено, и въпреки че държавата съществува отскоро, е постигнала много. Феновете са много екзалтирани и неистово поддържат отборите си, независимо къде се намират в таблицата. Нямаме никакви забележки относно условията тук.

- Телкийски: Доста съм изненадан както от държавата, така и от футбола. Важното е, че съм тук със своето семейство. С Топчо се виждаме всеки ден и това много ми помага.


- Мечо, с Христо Йовов бяхте неразделни...

- Телкийски: Той освен добър приятел ми е и кум. Опитвах се да го убедя да дойде тук, но нещо не се разбраха за условията. Надявам се през лятото да го вземем при нас.


- В Тел Авив играе и Седрик Бардон…

- Топузаков: Виждаме се с него, той е добре, вкара доста голове и въпреки че е отборът му последен в класирането, за него се говорят добри неща. Дано привлечем и него, и да си направим наша колония.


- Телкийски каза семейство, ти мислиш ли да направиш тази крачка? Знаем, че имаш сериозна приятелка.

- Топузаков: Живеем от доста време заедно, както в България, така и в Израел, но това е част от личния живот. Най-важното е, че сме заедно и че се обичаме, пък по-нататък ще видим.