Финансови проблеми мъчат новия тим на Мартин Петров Еспаньол, пише вестник „Ел Паис“. Клубът има сериозни задължения, и се затруднява както в тяхното погасяване, така и в изплащането на суми към своите играчи и служители.

В Еспаньол не са били раздадени очакваните коледни премии, а сега се оказва, че дори и насъщни разходи като такива за квартири на играчите, са непосилни. В последните два месеца футболистите са получили общо една заплата. „Знаем, че изоставаме с плащанията, но правим всичко по силите си,“ обясни президентът на Еспаньол Жоан Колет.

Дълговете на клуба са 145 милиона евро. 54 от тях са към банки, други 45 милиона са към държавната хазна, 22 се дължат на местно предприятие и още 24 към различни кредитори.

Сега шефовете на клуба преговарят за нов кредит от банки, но към момента сметките на Еспаньол са запорирани.

„Това наистина е временно решение. Проблемът не е от сега, но големите акционери са виновни за него,“ посочи един от по-малките акционери Роман Ескюер. „За настоящото ръководство явно отложеният проблем е решен проблем.“

Освен, че очаква заеми, за да покрие нуждите си, Еспаньол прави и всякакви видове съкращения на разходите – намаление на заплатите на всички в клуба между 5 и 15 % - макар че все още има тежки преговори със синдикатите, за да бъдат приети новите договори.