Димитър Бербатов би трябвало уверено да гледа към приза Футболист на година в Англия, особено след като се превърна в първия играч, който вкара 20 гола във Висшата лига от началото на сезона. Въпреки това, нищо не е сигурно при енигматичния нападател нà Манчестър Юнайтед.

Така започва коментарът на вестник “Daily Telegraph”, след поредния гол на българина, с който донесе победата над Болтън в събота. Бербатов обаче започна срещата на пейката, като се появи в игра на полувремето, на мястото на Хавиер Ернандес.

Българинът вкара в ключов в момент от надпреварата в Англия - в 88-та минута срещу Болтън - с което увеличи преднината на Юнайтед пред Арсенал на 5 точки.

Във времето, в което Уейн Рууни не бе във форма, головете на Бербатов доведоха до важни победи над Ливърпул, Блекбърн, Съндърланд и Блекпул. Наградата за българина обаче е място на резервната скамейка и безразличие от страна на сър Алекс Фъргюсън.

Водещ голмайстор или не, Бербатов започна като титуляр в едва два от последните девет мача на Юнайтед. Може и да е рекордното попълнение на отбора - с дадените за него 30,75 милиона лири - но в момента му се налага да гледа отстрани как Хавиер Ернандес формира обещаващо нападателно дуо с Уейн Рууни. А мексиканецът струва само 7 милиона лири, една четвърт от парите дадени за Бербатов.

Българинът в същото време очаква от шефовете в клуба да сложат край на несигурността около бъдещето му. От края на миналия сезон, седем от съотборниците на Бербатов продължиха контрактите си с Юнайтед. 30-годишният нападател обаче все още очаква от изпълнителния директор Дейвид Джил да му предложи ново споразумение.

Всички карти са в клуба по този въпрос. Когато Бербатов пристигна на “Олд Трафорд” от Тотнъм през 2008 година, в четиригодишния му договор имаше клауза за допълнителна година. Тази клауза може да бъде активирана по всяко време. Така че в момента никой в Юнайтед не бърза с вдигането на парите на Бербатов. Неговият договор може да изтича през 2012 година, но от клуба могат да го продължат с още 12 месеца когато си поискат.

С ключовата си роля през този сезон, Бербатов оправдано може да заяви, че е направил всичко, което е нужно, за да получи нов договор. Други обаче могат да кажат, че предишните две години и слабата му игра тогава, вече не могат да бъдат наваксани.

Все пак, без гола на Бербатов във вратата на Болтън, шансовете на Юнайтед за титлата, щяха да висят повече от всякога на косъм.

Като резерва на Ернандес на полувремето, Бербатов спечели мача срещу Болтън. Той довкара топката в мрежата, след като Юси Яяскалайнен не успя да улови удар на Нани от 20-тина метра.

“Олд Трафорд” пък изригна, след като феновете разбраха, че виждат гол с важността на попаденията на Федерико Македа и Стив Брус.