Какво да се прави с Димитър Бербатов, играч, толкова талантлив, че крещи да бъде гледан на най-високо ниво? Това може да се стори странен въпрос за някои привърженици на Тотнъм, пише британският вестник „Дейли Телеграф“. „Какво имате предвид да се прави? Нека играе, разбира се; използвайте го изцяло. Изградете отбора на „шпорите“ около благословения българин. Де да бе толкова просто. Само услугите на Бербатов да бяха гарантирани до края на договора му. На същите тези привърженици няма нужда да им се казва изрично, че това няма да стане.

С наближаването на януарския трансферен прозорец дали играчът ще остане на „Уайт Харт Лейн“ при заявеното ревностно желание на Манчестър Юнайтед предстои да се види. Точно като нападателя на Болтън Никола Анелка, друга изкусителна цел за големите играчи, Бербатов продължава да е добра партия за Шампионската лига, тъй като през сезона участва само в турнира за Купата на УЕФА. Това го и прави ценен за ухажорите: чистокръвен нападател, който може да даде допълнителен тласък във фазата на директни елиминации.

Така че просто няма значение какво казва за положението на нападателя Деймиън Комоли, футболният директор на Тотнъм, който настоява, че няма парична сума на този свят, която да измъкне българина от клуба. Един разочарован състезател обаче може да влоши ситуацията. Още по-зле, ако една безразлична персона разбуни съблекалнята. С други думи, ако Бербатов наистина пожелае да си тръгне, няма кой да му попречи да го направи, дори Хуанде Рамос, новият му амбициозен мениджър.

А никой не може да демонстрира разочарованието си толкова убедително като Бербатов, футболистът в бяло, който доведе Арсенал до положение с гръб, опрян в стената, и то на „Емирейтс Стейдиъм“ в събота. Когато се чувстваш толкова надарен и можеш да покажеш най-добре себе си, всички се примиряват с пренебрежението и присмехулните погледи - като че ли никога не те е имало, като че си слязъл временно от по-високо ниво. И наистина, подобен момент се видя случайно на стадиона на Арсенал. Веднъж или два пъти Бербатов хвърли смразяващи погледи на добронамерените си съотборници, които не успяха да разчетат ходовете, родени от въображението на изобретателния им колега. Не е прекалено често. През по-голямата част от мача Бербатов показа най-доброто от себе си, доказвайки още веднъж прекрасния талант, който притежава; ето защо събра толкова много почитатели във фенклуба си.

През първото полувреме например той успя някак си, без усилие и елегантно, да се промъкне в зони, които причиняват тревоги на домакините. Бе изумително да се види как го прави в бясното темпо на играта. Той запази тялото си отпуснато и краката чувствителни, така че топката се подчиняваше на обаянието му. Не мисля, че някога съм виждал друг да бъде фаулиран толкова често и същевременно с толкова гъвкави движения и направо невероятна сръчност. Изравнителният му гол е прекрасен пример. Извеждането от страна на Роби Кийн може и да бе интелигентно, но малкият ъгъл и близостта на двама защитници изглежда изключваха очакванията за нещо твърде обещаващо. Тогава в момент на проблясък Бербатов накара топката да полети с пронизващ удар. Да, тя може би бе подпомогната от отклоняването на Коло Туре, за да направи Мануел Алмуния излишен на вратата на домакините, но въпреки това острото обръщане на Бербатов бе прекрасна проява на опортюнизъм. Точно както бързите му крака излъгаха малко след това Коло Туре, за да предостави дузпа на Кийн, който изненадващо пропусна да вкара.

Свидетел на тези изпълнения, Арсен Венгер не успя да скрие възхищението си. „Откровено казано, той бе изключителен“, бе мнението на мениджъра на Арсенал, който сравни поведението на Бербатов с това на Тиери Анри. Любопитно сравнение – Анри остана на този стадион цели 8 години, преди да си тръгне. За него бе по-лесно. Арсенал успяваше, вземаше най-малко сребърните медали. Съперниците им от северен Лондон са в съвсем различна позиция в момента. От това естествено следва, че да бъде запазена голямата класа на Бербатов е тежка задача. Рано или късно толкова добри футболисти намират подобаваща сцена”, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.