Английският футбол направи най-забележителните си последни 24 часа от трансферната си история, пише вестник „Сън“, разкривайки подробности около трансферите в последния момент на Бербатов в Юнайтед и на Робиньо в Сити.

Когато часовникът отброяваше последните минути до крайния срок в полунощ, се разиграха небивали драми с многомилионни залози, съдби на играчи и клубове. В центъра на всичко беше град Манчестър, който се оказа големият купувач в английския футбол.

Двама от най-скъпите нападатели в света - Димитър Бербатов и Робиньо, бяха в епицентъра на събитията.

Лондон пък отново се оказа големият губещ в лицето на Тотнъм и Челси. Манчестър Сити започна деня като Пепеляшка, но след закупуването на клуба от милиардерите от Кралското семейство в Абу Даби, се превърна в Принцеса.

В рамките на минути новите собственици обявиха война на съседите си от Юнайтед с обявяването на грандиозната оферта от 34 милиона паунда за Бербатов.

Но докато феновете на Сити започнаха да се събират на Ийстландс, питайки се дали това е истина, Бербатов бе зает с други планове.

Малко след 11 сутринта той пристигна със самолет в Манчестър, където Алекс Фъргюсън пое огромен риск, като взе лично българския нападател в „Бентли“- то си и го закара на базата на Юнайтед в Карингтън.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сър Алекс не трябваше толкова публично да демонстрира намеренията си, но това бе част от неговия план.

Босът на „Червените дяволи“ бе решен да покаже на Тотнъм, че е готов на всичко, за да вземе българина. Както е известно, до този момент „Шпорите“ на няколко пъти бяха отказали на Юнайтед да водят преговори.

Бербатов прекара следващите пет часа, преминавайки през строг медицински контрол и фитнестестове.

Но докато той се потеше на прегледите, Тотнъм даде зелена светлина за офертата на Сити и даде разрешение на клуба да преговаря с играча за личните му условия.

Само на неколкостотин метра от мястото, където Бербатов правеше упражнения на базата на Юнайтед, босът на Сити Марк Хюз усети истинската сила на новите собственици от Абу Даби.

Но опитите му да се свърже с Емил Данчев бяха безплодни и Сити бе инструктиран да отправи оферти другаде.

Валенсия получи предложение от 30 милиона паунда за Давид Вия, но хората на Сити получиха отговор „не“.

Междувременно шефът на „Шпорите“ Даниел Леви бе научил, че Бербатов е в Манчестър и разговаря с Юнайтед без негово разрешение.

Към 20 ч. Леви дръпнал шалтера на сделката с европейския клубен шампион за Бербатов, бесен от наглостта на Юнайтед, но също притеснен, че един от играчите, които трябваше да замени Бербатов - Серхио Гарсия от Еспаньол, е подписал с Бетис.

Юнайтед обаче продължи да държи Бербатов на своя терен на „Олд Трафорд“, където агентът му прие условията за 100 000 паунда седмична заплата.

Междувременно на другия край на града Сити бяха окуражени от новината, че сделката, която не са си мечтали, че е възможна, може да се осъществи.

Няколко часа по-рано те са свързаха с Реал Мадрид и попитаха дали Робиньо се продава.

Спортният директор на Реал Предраг Миятович отвърнал, че цената е все същата – 33 милиона паунда. Той останал шокиран, когато гласът от другия край на телефона отвърнал просто „ОК, пратете факс“.

Полунасляпо новите собственици на Сити показаха на обществото новото богато дете на английския футбол. Уважаваното испанско радио „Кадена сер“ тогава съобщи, че Реал се е съгласил да трансферира Робиньо в Манчестър Сити.

И когато половината град полудя от очакването да дойде добра трансферна новина и от „Олд Трафорд“, Юнайтед направи своя удар. Подобрената оферта от 31 милиона паунда беше приета от Тотнъм.

Като част от споразумението Юнайтед преотстъпи нападателя Фрейзър Кемпбъл, вместо на Уигън, на Тотнъм, за една година с опция за закупуване.

Докато Фърги отваряше шампанското, дойде тревожна вест от Челси. „Сините“ трябваше да решат дали да отправят ново предложение за Робиньо.

Състоя се разговор между изпълнителния директор Питър Кениън и собственика Роман Абрамович. В Мадрид обаче Робиньо се съгласи неговият агент Вагнер Рибейро да преговаря за личните му условия със Сити.

По принцип всяка сделка се обявява след провеждането на медицински прегледи, но въпреки това, Рамон Калдерон потвърди новината пред испанска телевизия. Той каза: „Съгласихме се да продадем Робиньо на Манчестър Сити по човешки причини и за сериозна сума. Това беше най-добрата сделка за клуба и за играча."

Със сигурност обаче има един разочарован и това е Сколари, който преследваше бразилеца цяло лято. Големия Фил вероятно не може да повярва, че е бил надцакан от Манчестър Сити.