Десният защитник на турския Касъмпаша Страхил Попов се довери на хирурга д-р Росен Тушев и на 22 май българският футболист се подложи на операция за отстраняване на спортна херния в МБАЛ Вита. 

Минути след излизане от упойката 27-годишният десен защитник каза, че се чувства добре. 

"Последните 5-6 месеца играех с болка. Сега е лято и реших да се възползвам от възможността да реша дискомфорта с хернията. Препоръчаха ми турски специалисти, но съм българин и вярвам в българските лекари. Спрях се на д-р Росен Тушев след препоръка от бившия лекар на националния ни отбор – д-р Михайл Илиев. Събирайки информация за д-р Тушев, разбрах, че той е член и на Европейската Херния Асоциация, консултирах се с него и реших той да извърши операцията", заяви футболистът. 

"Според д-р Тушев след 2-3 седмици мога отново да играя. В Турция първенството започва на 10 август, а нашите тренировки – на 27 юни, и ще имам необходимото време да се възстановя напълно“, разказа още Попов. 

Д-р Росен Тушев, който е специалист хирург и Началник на Отделението по хирургия в МБАЛ Вита, сподели: „При спортната херния има различни по вид разкъсвания на мускули и сухожилни разтеглици в слабинната област. Нелекуваната "спортна херния" може да доведе до поява на истинска слабинна херния. Хернията всъщност е слабост (отвор) на коремната стена, през който излизат коремни органи. Веднъж възникнал, отворът не може да заздравее. Херниите прогресират и нараства опасността от „заклещване“. Това се придружава със силна болка и застрашава пациента с различни усложнения. Единственият начин да се спре нарастването на хернията е да бъде възстановена хирургично целостта на коремната стена. Данните показват, че успеваемостта на лапароскопската операция при спортна херния е над 74%. Самата операция трае около 40 мин., като се поставят двустранно платна. Методът води до по-бързо, безболезнено и лесно възстановяване на пациентите при минимална болка и травмиране и отличен козметичен резултат. Очаквам Страхил да е в топ форма още на старта на тренировките“,  допълва докторът.