Старши треньорът на Анортозис Станимир Стоилов е един от именитите български специалисти, които в момента работят зад граница. Наставникът на кипърския гранд сподели за живота си на Острова на Афродита пред Гонг.

„Засега вървим добре, но напоследък имаме проблеми с контузени и наказани състезатели. Малко съм притеснен, защото не знам как ще сглобим състав за следващите три мача. Гоним финалната четворка и естествено максимално напред за Купата, и да я спечелим,” разказа Стоилов за моментното състояние на отбора си.

„Играчите показаха значително израстване, след поредица от загуби, успяха да се вдигнат, и заслугата е тяхна. Но сега трябва да гледаме мач за мач.”

„Лесно е да се адаптираш към нещо добре, перфектни условия, перфектни терени, футболистите са професионалисти,” продължи Стоилов за живота в Кипър. „Винаги съм бил удовлетворен и в България, от възнаграждението. Но е различно да работиш без простотията, и е най-лесно да излезеш навън. Факт е, че най-успелите треньори са извън България и не искат да се връщат. А и не ни харесват много – ние имаме по-различно мнение, искаме да правим нашите неща.”

Стоилов коментира и ситуацията след дербито Левски-ЦСКА: „Аз гледах около 15-тина минути от мача и не мога да правя анализ. Не ме интересува толкова много какво става в ЦСКА, за да коментирам, а за Левски смятам, че ръководството – президент, директор, треньор – трябва да вземе отношение и да изкара отбора от тази ситуация. В последните години в Левски няма стратегия и план за развитие, търсят се бързи резултати. Трябва да има план за бъдещето на Левски. Има хора, които трябва да вземат нужните мерки. Аз лично смятам, че Левски има големи шансове да спечели Купата и до последно ще държи под напрежение Литекс. В този момент феновете на Левски имат нужда да чуят какво става в клуба. Не трябва да търсим причините там, където ги няма. В момента Левски трябва да се бори за шампионската титла, защото има още прекалено много мачове.”

„Аз имам споразумение с клуба, да не съобщавам никакви параметри. Имам договор до утре,” отказа да обяви срока на договора си с Анортозис Мъри. „В момента съм щастлив в Кипър, имам добра работа. Нямам причина да съм недоволен от нещо. Получавам нужното уважение, работя с хъс и желание и мисля изцяло за Анортозис. Може би пак ще бъда в България някой ден, това е моята родина, и сигурно някой ден ще се върна.”

Бившият национален селекционер коментира и предстоящата евроквалификация за страната:„Надявам се България да спечели. Казах още когато си подадох оставката, че ставам най-големия фен на отбора, но нещата не вървят добре.”

„Уважението, респекта към треньора, към неговата личност в Анортозис е на много високо ниво,” завърши Станимир Стоилов на въпрос къде се е чувствал най-добре като треньор.