Христо Стоичков взе общински имот срещу жилища, които нямал при заменката, съобщи телевизия бТВ. През август 2006 г. Стоичков си харесва общински имот в центъра на София, на метри от статуята на Св. София. През септември внася искане за замяна в общината. В молбата му е посочено, че той предлага "свои апартаменти" на стойност 200 хил. лева. Освен че сделката е очевидно неизгодна за София, се оказва, че Стоичков не е притежавал апартаментите, които предлага.

Колкото и невероятно да звучи, СОС гласува "за" замяната на обществен имот с огромна стойност без дори да поиска нотариален акт и да провери какво получава в замяна освен описанието "апартаменти". Така бившият треньор на националите по футбол получава разрешение да получи кон срещу кокошка, която дори не притежава.

Имотните замени от рода "Кон за кокошка" е един от традиционните начини за източване на активите на столицата в продължение на повече от 10 години. Заменките и скандалните продажби на терени, освен чиста загуба на средства, причиняват и друга почти непоправима вреда на града. Днес в активната част на София е почти невъзможно да се построи представителна спортна зала, детски градини, социални домове, уточнява агенция БГНЕС.

Загубени са много такива имоти - били са за спорт, а в последствие е сменено предназначението, заяви Вили Лилков, общински съветник.

Как се прави заменка и кой е отговорен за това, че в София се строят само кооперации и офис сгради, но не и обекти с по-широка обществена значимост, които генерално повишават качеството на живот и на града?

В момента, в който се разглеждаше предложението, апартаментите, които Стоичков предлага, не бяха известни, обяснява Лилков.

Следва най-лесната част от сделката. През февруари и март миналата година Стоичков си купува пет панелни жилища в най-лошите блокове на жк "Люлин". Общото между жилищата е, че са на последни етажи, в зле поддържани входове, населени с роми. "Ние изискаме да не се получават апартаменти на първи и на последен етаж. Дали това е било спазвано не мога да кажа, коментира Лилков. - Много такива случаи има, те не са известни лица, а са анонимни и са извършвали далеч, далеч по-неизгодни за общината сделки. За съжаление тази политика е нанесла непоправими вреди на общината и тя е загубила много".

Новият общински съвет на Столичната община в момента обсъжда нов правилник за оценка на общинските имоти. С новата наредба ще се опитат да доведат цените на общинските имоти до пазарните. Въпреки разпоредбите, юристите са категорични, че от волята на новия общински съвет зависи обезкървяването на София да не продължи и в мандата на новия общински съвет. Междувременно, заради загубените през изминалите години имоти, общината ще бъде принудена да купува земя на пазарни цени за всеки обществен проект необходим за разрастващата се столица.