Христо Стоичков, Ди Си Юнатед и професионалната лига на САЩ и Канада спестиха доста солидна сума, заради делото, което бе завел срещу тях бившият играч на Американ Юнивърсити Фреди Ларена.

Бивш футболист от американското университетско първенство обвини бившият селекционер на националния отбор на България, че е счупил крака му по време на срещу между неговия тим и Ди Си Юнайтед на Стоичков през 2003 година.

Според вестник „24 часа” двете страни са постигнали извънсъдебно споразумение и делото въобще няма да влезе в зала.

Според Фреди Лерена, контузията която му е причинил Стоичков след грубо влизане е прекратила обещаващата му кариера, затова той поиска обезщетение от 5 милиона долара от клубовете и още 5 милиона от Стоичков. Делото бе заведено областен съд във Вашингтон миналата година.

Лерена твърди, че фаулът на Стоичков срещу него, след който се е получила тежка фрактура на десния му крак и други контузии в същия крайник, е бил резултат от небрежност и безразсъдно действие. В обвинението се твърдеше още, че Лерена, по това време първокурсник, е претърпял сериозна физическа и психологическа травма, включително неподвижност на крака известно време, и освен това има доста големи разходи по медицинското обслужване. Най-тежко е обвинението, че след възстановяването си Лерена вече не е можел да игра на „нивото, отпреди инцидента”.

Ди Си Юнайтед, Мейждър Лийг Сокър и собствениците на клуба от Вашингтон също бяха включени в иска, защото са били работодатели на Стоичков.

Говорителите на Ди Си Юнайтед отказаха да коментират ситуацията.

Инцидентът:

Инцидентът се случил по време на срещата между Ди Си Юнайтед и университетския тим Ийгълс, през март 2003 година. Двубоят бил приятелски, по време на почивния период в университетското първенство и малко преди началото на сезона в Мейджър Лийг Сокър. Лерена се опитал да овладее топката в средата на терена, когато Стоичков го настигнал и, с явно груба игра, изритал силно десния крак на Лерена и го проснал на терена.

Стоичков, според описаното в делото, бил ядосан на реферите, че не отменили гол на Ийгълс малко преди случката с Лерена. За действието си българинът получил червен картон.

Двамата треньори се разбрали и мачът приключил в този момент. Лерена бил откаран от линейка в болницата и след операцията се сдобил с 10-сантиметрова метална пластина в крака.

В интервю след мача, старши треньорът на университетския тим Тод Уест нарекъл нарушението на Стоичков „криминално” деяние.

Самият Стоичков се извинил публично с думите: „Беше инцидент, но такива има във футбола. Топката беше 50/50.” Треньорът на Юнайтед тогава Рей Хъдсън определи фаула като „грубичко влизане”.

След разследване на Лигата, Стоичков е глобен с 2000 долари и наказан за два мача.

Лерена, който бил звезда в гимназията, а после и в университета, се завърнал към футбола в края на 2003 година и играл 20 мача през 2004, но напуснал отбора в последния си сезон в университета. Негов приятел разказва: „Той ми сподели, че просто не се чувства същия човек. Че не може да прави същото на терена.” Други негови близки споменават, че Лерена е изпитвал страх, когато се е появявал на игрището след инцидента.

Университетският преподавател в „Дюк” доктор Пол Хааген, експерт по спортно право, заяви, че подобни дела, в които има иск да причинени травми по време на мач, е трудно да бъдат спечелени.