Бившият национален селекционер и настоящ на Селта Христо Стоичков  даде специално интервю за “El Mundo Deportivo” преди утрешното дерби срещу Депортиво Ла Коруня, което се явява и дебют за българина.

Хората тук много те харесват. Изглежда си подмладен с 15 години?

Те ми вярват, но аз трябва да оправдая това доверие, което ми гласуват всички. Аз подписах до края на сезона, а също така и за следващия. Моят план обаче е разделен на девет части. Първият ми е до мача с Ла Коруня и ние сме на път да го постигнем. След като завърши първенството се надявам да съм изпълнил първите две части.

Какво очакваш от пребиваването си в Селта?

Това което очаквам е да постигна успехите на Рийкард, Шустер и Кике Санчес Флорес.

Всички очакват срещата с Реал М, но тя няма да е този сезон?

Да, но аз оставям това за следващия сезон. Никога не съм крил, че съм анти Мадрид. Единственият отбор, който никога няма да поема е първият отбор на Реал и юношите им.

Защо напусна българския национален отбор?

Има много фактори, за да стане това. Знам, че направих много грешки, но можеха да ме изгонят по всяко време.

На какво искаш да научиш футболистите в Селта?

Преди всичко да вярват в силите си и да не се предават. Шампионатът за нас започва сега. Футболистите са добри имат много качества, но трябва да покажат най-доброто, на което са способни. След това ще имат месец за почивка. Сега трябва да дадат максимума от себе си.

От кой от бившите ти треньор научи най-много?

Като изключим Ван Гаал всички са ме научили на нещо важно. Имам от всички тях респект. Аз смятам, че най-много ме е научил Йохан Кройф. Той може би беше най-добрият ми треньор.

Защо Кройф е различен от другите според теб?

Защото всички знаем, че Йохан си е Йохан. Той е най-добрият футболист в историята на холандския футбол. Ние имаме различия с него, но той ми е най-добрият приятел. Винаги се е грижил за мен. Той направи отбора на Барселона за мен. Затова аз винаги ще му бъда задължен и когато има нужда от помощ ще бъда до него.


С каква система ще играеш?

Аз никога не съм вярвал в системите.Футболистите на терена не мислят за системата, а за играта, да дадат най-доброто от себе си. Никога не съм се влияел от системите. Аз търся контраатаките.

Това означава ли, че ще играеш с трима защитници, както в Дрийм Тима?

Не, веднъж срещу Малта опитах системата 2-4-4, но те ни поведоха с 1:0 и аз след това я промених на 4-4-2 и на края победихме с 4:1.

Как си обясняваш това което става с Рийкард в Барселона?

Има хора, които не искат Рийкард. Това е както в България. Половината те харесват, другите са срещу теб. В Барселона половината бяха с Йохан другата част с Нуньес. Сега се вижда, че с Франк има става същото. С Кройф обаче се получи и друго нещо. Тези, които го критикуваха накрая му ръкопляскаха.

Какво е най-доброто за Франк?

Той трябва да се пребори и се вижда, че няма да се предаде. Аз съм убеден, че Рийкард ще продължи да работи в Барселона и през следващия сезон. А също така ще постигне и големи успехи.

Сигурно ли е, че Барселона ще спечели титлата?

Абсолютно! Барселона ще спечели, защото всички губят точки и затова е интересно в Испания.

Селта или Барселона?

Сега аз мисля само за Селта. Това е моето предизвикателство. Барселона е моето бъдеще, но сега Франк е там и аз имам голям респект от него. Ние имаме много добри отношения с него и знам, че когато му се обадя той ще ми отговори и ще ми даде добър съвет.

Ако ти се отдаде шанс би ли поел Барселона?

Да, веднага!