Астън Вила със Стилиян Петров в състава си се наложи с 2:1 над Тотнъм и Димитър Бербатов в среща от 21-я кръг на Премиършип.

Двамата български национали започнаха като титуляри и останаха на терена до самия край на двубоя, като възпитаниците на Мартин О’Нийл демонстрираха по-голяма свежест и умения и закономерно стигнаха до успеха.

Стилиян Петров изнесе много силен мач, за сметка на капитана на националите ни, който така и не успя да се разпише във вратата на Вила, макар да имаше добра възможност в края на първата част. Попаденията за домакините отбелязаха Мелберг и Лаурсен, докато за “шпорите” се разписа Джърмейн Дефоу след асистенция на Димитър Бербатов.

Първото полувреме бе изцяло за Астън Вила, като още в 5-та минута Муур можеше да открие резултата, след чудесен пас на Стилиян Петров. Малко по-късно мениджърът Мартин О’Нийл се хвана за главата, след като Мартин Лаурсен пропусна отлична възможност за гол.

Футболистите на Тотнъм така и не намериха начин да се противопоставят на съперниците си, за да се стигне до 40-та минута, когато след центриране на пряк свободен удар добре пласираният Мелберг прати топката с глава в долния десен ъгъл на мрежата на “шпорите”.

Малко преди почивката Димитър Бербатов имаше шанса да изравни резултата, но не съумя да се възползва.

През второто полувреме “шпорите” натиснаха и показаха, че нямат намерение да се дадат лесно. След поредица от пропуски в 79-та минута Тотнъм стигна до равенството. След разбъркване и рикошет в наказателното поле, топката стигна до Димитър Бербатов, който я чукна към Дефоу, а той я прати във вратата на Астън Вила.

Последва натиск от страна на домакините, които казаха последната си дума малко преди края на мача. В 85-та минута Лаурсен се оказа най-добре пласиран при изпълнение на корнер и вкара с глава за крайното 2:1.

Благодарение на трите точки Астън Вила се изкачи в зона Европа и зае 6-о място във временното класиране на Висшата лига, докато Тотнъм е на 12-а позиция с 24 точки.