Бившият играч на Литекс Станислав Манолев заяви в интервю за официалния сайт на тима, че "оранжевите" имат всичко необходимо за да станат шампиони на България.

В сряда играчът отбеляза втория си гол с фланелката на ПСВ Айндховен. Десният бек се разписа при победата с 2:0 над Рода в Керкраде за Купата. Това бе второто попадение на Манолев с екипа на холандския гранд след летния му трансфер.

- Г-н Манолев, вкарахте поредния гол за ПСВ. Прави впечатление, че играете с лекота в Холандия?

- Радвам се, че бързо се адаптирах. Условията в ПСВ много предразполагат към бърза адаптация. Съотборниците ми и треньора Фред Рутен много ми помагат.

- Като че ли нямате голяма конкуренция за титлата?

- Не мисля така. Твенте са добър отбор. Също и Аякс. Те са ни конкуренти за титлата. Бихме Аякс, направихме хикс с Твенте. Но все още е рано да се говори кой ще е шампион. Първенството е дълго.

- ПСВ е сочен за фаворит за спечелване на Лига Европа. Възможно ли е това?

- Мисля, че е възможно. Но Лига Европа вече е доста труден турнир. Има силни отбори. Засега вървим добре. Имаме седем точки в групата. Още една победа и отиваме в следващата фаза. Спечелването на Лига Европа ни е цел, както и титлата, но няма да е лесно.

- Свикнахте ли с обстановката в чужбина?

- Да, свикнах. Нямам никакви проблеми. Дадоха ми служебна кола и апартамент в центъра на Айндховен. Не е голям град, но е спокойно за живеене.

- Не ви ли е скучно в Холандия? Местните хора са студени.

- Не ми е скучно. И аз си мислех, че са студени, но се оказа, че не е така. Със съотборниците ми излизаме често. Има достатъчно забавления. Чувствам лека носталгия по България, но това е животът. Трябва да се пренастройваме.

- Какво е отношението на феновете и журналистите към вас в Холандия?

- Има позитивно настроени журналисти, има и доста критици. Не разбирам всичко, защото те си говорят и пишат на холандски. Така ми е по-добре – не трябва да знам много. Феновете на ПСВ невероятни. Стадионът ни събира 35 000. За този сезон са продадени 33 000 билета. Винаги играем пред пълни трибуни. Има фенове, които много ме уважават. На всеки домакински мач вадят едно българско знаме. Веднъж им подарих фланелката си.

- Защо националният отбор се провали в квалификациите за световното първенство?

- Защото не успяхме да победим слабите отбори. Италия и Ирландия го направиха и затова са пред нас. Иначе в преките двубои се представихме добре. Вярно, паднахме в Италия, но подобна загуба е допустима.

- Станимир Стоилов трябва ли да остане селекционер?

- Стоилов трябва да остане. Какъв чужденец? Ще му трябва една година само да опознае футболистите. Станимир Стоилов трябва да остане. Категоричен съм в това мнение.

- Имаме ли шансове за класиране на Евро 2012?

- Естествено. Важна е все пак и групата, но шансове има. Убеден съм, че ще успеем.

- Следите ли какво става с Литекс?

- Следя българското първенство. Поддържам връзка с Петър Занев и Пламен Николов. Наясно съм с всичко, което се случва в Литекс. Отборът се представя много добре напоследък. Гледах мача с Локомотив. Литекс надигра тотално противника в Надежда.

- Предстои дерби с ЦСКА. Какво ще посъветвате бившите си съотборници?

- Ако искат да станат шампиони, трябва да победят.

- Има ли тимът сили да спечели?

- Разбира се. Биха Славия, Локомотив. ЦСКА пък се издъни срещу Миньор и е в трудна ситуация".