Всенародни празници и купон до зори са последвали победата на Терек Горзни над Зенит с 3:2 вчера. Министърът на спорта в Чеченската република и вицепрезидент на клуба Хайдар Минералович поздрави лично чрез Дарик радио и Gong.bg целия българския народ след отличното представяне на двамата родни играчи в състава - Благой Георгиев и Валентин Илиев.

Най-щастлив от успеха в руското първенство е бил президентът на страната, който е и собственик на Терек. Рамзан Кадиров лично носил на ръце Валентин Илиев и Благой Георгиев, след като ги наградил подобаващо с парични премии.

58-годишният Хайдар Минералович, който е и заслужил треньор на Чеченската република, не скри възхищението си от случилото се вчера и изключително драматичния мач, спечелен след победното попадение на Валентин Илиев.

- Доволни ли сте от представянето на българските играчи?

- Много сме възхитени от тях. От техния професионализъм, от отношението им към делата, към работата. Те са много порядъчни, честни момчета. Големи професионалисти. Вчера имахме много важен мач със Зенит Санкт Петербург, който е печелил Купата на УЕФА и Суперкупата на Европа. Просто превъзходни момчета, говоря за Благой Георгиев и Валентин Илиев. Валентин Илиев вкара победния гол, третия гол срещу Зенит, в последната минута. Това попадение донесе празника на нашия народ. Нашият президент Рамзан Кадиров, след почивката, след края на мача влезе в съблекалнята. Вдигна на ръце Георгиев и Илиев. Прегръщаше ги много силно, защото беше много възхитен от играта. Той им е много благодарен и на тях, и на целия български народ. Искаме да споделим този празник с целия български народ.

- Какво е вашето мнение за българските футболисти?

- Много високо мнение. Много добри футболисти. И като треньор, и като министър, и като ръководител на клуба, мога да заявя, че това са футболисти, които могат да играя в големите европейски клубове.

- Какво беше настроението на феновете след мача?

- Цяла нощ имаше празници. Никой не спа. Всички се забавляваха. Обикаляха града, ходиха по улиците, размахваха знамената. Като цяло беше голям празник.

- Сега отборът заема осмо място в шампионата. Какви са целите пред тима?

- Нашите планове са да попаднем в евротурнирите. За това е нужно да заемем пето-шесто място в шампионата на Русия. Много се надявам да успеем да изпълним тази задача.

- Благой Георгиев посвети своя гол на Рамзан Кадиров.

- О, аз ви казах. Рамзан Кадиров ги носи на ръце и Илиев, и Георгиев. Много беше доволен. Той танцуваше в съблекалнята заедно с тях. Много беше щастлив, че победихме Зенит вчера.

- Ако в течение на следващите дни или месеци, някой реши, че иска да купи един от двамата българи, вие бихте ли ги продали?

- Аз знам, че имаше предложения за Георгиев, и за Илиев. Но Георгиев сам дойде при мен и ми каза, че иска да играе в Терек, тогава бях много щастлив. Много сме доволни от тях като футболисти. Но ако има много добро предложение и играчите искат да си тръгнат, разбира се, че ще ги пуснем. Но сега не искаме да се разделяме с тях.